Celníci zadrželi na letišti v Praze půl tuny rostlinné drogy katy jedlé

Celníci zadrželi na pražském Letišti Václava Havla 462 kilogramů rostlinné drogy katy jedlé. Drogu objevili v cargo zásilce z Dubaje, určena byla jednomu příjemci. Zásilky s katou jedlou zadrželi celníci na pražském letišti již několikrát, takto velké množství je ale výjimečné.

Sušená rostlina byla v papírových krabicích. „Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o sušené výhonky rostliny Catha edulis – katy jedlé, které obsahují alkaloidy kathion a kathin uvedené na seznamu návykových látek,“ uvedla mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská. Dovoz nebo vývoz těchto látek je trestným činem.

Letos v únoru se pokusil 45 kilogramů katy jedlé propašovat do Česka cizinec, který přiletěl linkou z katarského Dauhá. Loni v listopadu zadrželi celníci 142 kilogramů v sedmi kufrech z Tel Avivu, o dva týdny dříve měl v zavazadle 33 kilogramů této drogy muž letící z Dubaje, v září 2019 vezl jiný muž 40 kilogramů z Tel Avivu.

Kata jedlá je strom či keř pěstovaný ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Obsahuje látky, které mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů. Nejvyužívanějšími částmi rostlin jsou mladé výhonky a listy, které se žvýkají podobně jako žvýkací tabák. Dlouhodobé nadměrné užívání katy je příčinou psychických problémů a dalších nemocí.

Tagy: