Ceny nekontrolujeme, říká šéf antimonopolního úřadu. Naznačil šanci brzkého odhalení kartelu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna

360° 14.12.2023

Veřejnost si špatně vykládá funkci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, když od něj vyžaduje přímý tlak na snížení cen potravin. Uvedl to předseda ÚOHS Petr Mlsna v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Úřad se totiž zaměřuje na dohody o stanovování cen kartelové praktiky. Ty se podle něj nevyšetřují v televizním přenosu, naznačil však, že se příští rok „možná něčeho dočkáme“.

Mlsna v pořadu upřesňoval roli antimonopolního úřadu. „Nejsme cenový regulátor, zaplaťpánbůh nejsme před rokem 1989. Cenovou hladinu nekontrolujeme, ani to nepatří do tržní ekonomiky. Co kontrolujeme a můžeme stíhat, jsou kartely. To znamená uzavírání tvrdých dohod o stanovování cen, o rozdělování trhu či jiné dohody. Diskuze, která běží v České republice, není v Evropě ničím výjimečná. Co se řeší u nás v mediálním světě, je obdobné jako v dalších členských státech Evropské unie,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potravináře namíchly výroky vlády. Ke zdražení máme důvod, zlobí se na Fialu a spol.

Kritika, která směrem k úřadu zaznívá i z politických a vládních kruhů, je podle něj běžná. „Vnímám ji jako standardní politický kolorit. V okamžiku, kdy si ministr zemědělství Výborný (KDU-ČSL) svolá zástupce maloobchodních řetězců, a oni mu oznámí, že možná budou zdražovat, je třeba říci, kdo by za to mohl nést vinu. A hodil se zrovna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ shrnul Mlsna.

Doplnil, že úřad vládě poskytne návrhy legislativní povahy k posílení vlastních kontrolních pravomocí. „S prací úřadu jsem spokojený. Kartely se nevyšetřují v televizním přenosu. Co se týče výsledků, možná se ještě v roce 2024 něčeho dočkáme,“ naznačil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cena piva vystřelí do výšin, varuje ekonom. Snížení DPH u potravin je podružné, říká Večeřová

Tagy:
jídlo potraviny Petr Mlsna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kartel 360°