Potravináře namíchly výroky vlády. Ke zdražení máme důvod, zlobí se na Fialu a spol.

Ceny potravin od ledna vzrostou.

Od ledna zdraží maso a mléko

Dodavatelé potravin ukázali ceníky na leden a je jasné, že zdraží maso i mléko. Někteří zpracovatelé se zlobí na vládu za výroky, že k tomu nemají důvod. Argumentují vyššími náklady i odvody na daních.

Ceny vepřového, kuřecího a hovězího masa od ledna vzrostou. V průměru o deset procent. „Rádi bychom udrželi ceny jako v letošním roce, ale bohužel to tak nebude,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel MP Krásno Karel Pilčík. Jeden z největších zpracovatelů masa v Česku potvrzuje varování supermarketů, že potraviny od ledna nezlevní. A není to jen kvůli dražším energiím.

ČTĚTE TAKÉ: Skopeček: Obchodníkům je třeba provětrat tenisky. Žijete na jiné planetě, kritizoval Havlíček

„Teď se ke mně dostaly odpady. Všechny jdou o patnáct procent nahoru, a to i pronájmy popelnic,“ dodal Pilčík. Už dřív ohlásila zdražování mléčných výrobků o tři až pět procent také společnost Madeta. „Řada velkých českých dodavatelů poslala ceníky na leden a ceny jsou výrazně vyšší,“ potvrzuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Podle mého hlubokého přesvědčení není důvod, aby ceny potravin šly nahory. Ceny vstupu se snížily,“ míní místopředseda zemědělského výboru Petr Bendl (ODS). Od ledna zvedla vláda firmám daň ze zisku, zvýšují se odvody za zaměstnance, zdraží mýtné, budou dražší energie anebo vodné a stočné. Podle výrobců jasné důvody, proč půjdou ceny nahoru.

„Podívejme se na podmínky, na dotace v Evropské unii, na DPH v jednotlivých zemích. Upřímně řečeno – podívejme se i na naše zemědělce, na zpracovatele a jejich efektivitu. Řada z nich nedokáže vyrábět tak levně jako jiné zahraniční firmy,“ vysvětlovala bývalá prezidentka Svazu obchodu Marta Nováková.

A právě energie jsou největší problém. „V roce 2022 byly náklady o 43 procent vyšší. O rok později růst pokračoval, a náklady byly vyšší o 68 procent. Část zemědělců sice byla na spotu a měli levnější energie, ale část měla fixace a těm to nyní vyskočí,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pícha. Letos prý oproti lonskému růstu výdělků čekají zemědělci propad zisku o 60 procent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový rok rovná se nové ceny? I přes snížení DPH se bude zdražovat, Výborný proti tomu brojí

Tagy: