Češi ignorují podmínky vánočních půjček. Nákupy nechávají na poslední chvíli, tvrdí expert

Češi jsou ve svém spotřebitelském chování opatrní a rozhodování nechávají na poslední chvíli. Vánoce si však chtějí užít, vysvětluje vedoucí komunikace České bankovní asociace Radek Šalša. Na dárky letos lidé navzdory ekonomické situaci průměrně utratí zhruba třináct a půl tisíc korun. Se zadlužováním kvůli svátkům jsou prý zodpovědnější než loni. Nicméně většina z těch, kteří si berou půjčky, nevěnuje dostatečnou pozornost jejich podmínkám.

„Češi jsou o letošních Vánocích zodpovědnější než v minulých letech. Loni se chtěla zadlužit desetina lidí, dnes jsou to jenom tři procenta,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Radek Šalša. Vánoční půjčky podle něj nesou stejná rizika jako ostatní úvěry, řada lidí je však ignoruje. „Až tři čtvrtiny z těch, kteří si berou vánoční půjčky, si vůbec nezjišťují jejich podmínky. Je potřeba znát úroky, přeplatky a dobu splácení,“ vysvětlil odborník.

U jakýchkoliv úvěrů proto doporučuje opatrnost a kontrolu licence poskytovatele. Zda je půjčka legální, lze jednoduše ověřit podle seznamu registrovaných společností na stránkách České národní banky. I zjištění bližších bezpečnostních detailů je podle Šalši snadné: „K ověření či porovnání podmínek stačí pár kliků v telefonu.“

Navzdory nepříznivé ekonomické situaci si prý lidé chtějí Vánoce užít. Oproti loňsku tak utratí za dárky více, a to v průměru okolo třinácti a půl tisíc. Ve zvýšení výdajů však hraje roli vysoká inflace, za stejnou částku by si dříve mohli nakoupit víc věcí. Rozdíly ve spotřebním chování oproti minulým obdobím jsou značné. „Lidé své výdaje neplánují dopředu, jsou opatrní. S rozhodnutími čekají do poslední chvíle. Nepamatuji tak nejistou ekonomickou situaci jako za letošní podzim,“ vysvětlil Šalša.

Tagy: