Češi na olympiádě: Diana Mezuliáníková na prvních hrách. Čeká ji patnáctistovka

Devětadvacetiletá mílařka Diana Mezuliáníková má ve své sbírce kromě několika domácích titulů na tratích 800 a 1 500 metrů i stříbrnou medaili ze smíšené čtvrtkařské štafety na Evropských hrách v roce 2019 v Minsku. Na olympiádě v Tokiu se představí na patnáctistovce.

Diana Mezuliáníková (29 let), atletika

  • Disciplína: běh na 1 500 metrů
  • Datum a místo narození: 10. dubna 1992, Bruntál
  • Výška a váha: 173 cm, 52 kg
  • Klub: Olymp Praha
  • Trenér: Jaromír Odvárka

Diana Mezuliáníková kromě běhu na 1 500 metrů, kterého se zúčastní na svých prvních olympijských hrách, závodí i na dráze 800 metrů. V Tokiu se vedle sebe – respektive proti sobě – postaví ještě s Kristiinou Mäki a Simonou Vrzalovou.

Je dvojnásobnou zlatou medailistkou z mistrovství ČR v atletice, a to z roku 2015 na dráze 800 m a z roku 2021 na 1 500 m, a několikanásobnou halovou mistryní republiky na obou vzdálenostech.

Na mezinárodním poli je jejím největším úspěchem stříbro ze smíšené čtvrtkařské štafety na Evropských hrách 2019 v běloruském Minsku. Na mistrovství Evropy 2018 v Berlíně doběhla na dráze 1 500 m desátá.

Mezuliáníková pochází z atletické rodiny. Její otec Zdeněk byl úspěšným sportovcem bruntálského oddílu a reprezentantem Československé a České republiky na dlouhých tratích, matka Monika běhala závody na 800 m. Olympionička měla v dětství ráda keramiku a navštěvovala oddíl karate. Atletice se začala věnovat až ve 12 letech v Rokycanech u trenéra Michala Šůchy.

„Začínala jsem pod vedením pana Michala Šůchy. Myslím si, že jsem měla obrovské štěstí na svého prvního trenéra, protože mě naučil lásce k atletice,“ uvedla letos pro Deník. „Než jsem se dostala k současnému trenérovi, několik jsem jich změnila, takže jsem měla možnost je porovnávat. Každý vám něco dá, ale také někdy s něčím nesouhlasíte.“

Tagy:
Tokio atletika olympiáda Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Diana Mezuliáníková