Češi na olympiádě: Motivovaný kanoista Petr Fuksa má v lodi nejrychlejšího Evropana

Rychlostní kanoista Petr Fuksa pochází z kanoistické rodiny, úspěchy sbírali jeho děda, otec a nyní je ve velkém sbírá i starší bratr Martin, se kterým se objeví v deblkánoi. Na singlu získal Petr zatím tři medaile z juniorských evropských šampionátů.

Petr Fuksa (22 let), rychlostní kanoistika

  • Disciplína: Singlkánoe, deblkánoe
  • Datum a místo narození: 9. srpna 1998, Nymburk
  • Výška a váha: 181 centimetrů, 80 kilogramů
  • Klub: Dukla Praha
  • Trenér: Josef Fuksa, Petr Fuksa st.

Mladší bratr slavnějšího kanoisty Martina Fuksy získal v roce 2021 dvě stříbrné medaile na mistrovství Evropy do 23 let (na kilometrové a 200metrové trati). V roce 2019 si na mistrovství Evropy do 23 let vyjel na kilometru bronz.

Bratři Martin a Petr doufají, že na olympijských hrách v Tokiu navážou na společné čtvrté místo na deblkánoi z květnového Světového poháru v Szegedu. Za cíl pod pěti kruhy si dávají finálovou účast jak v singlu, tak i deblu.

V přípravě na vrchol sezony staršímu Martinovi vyšly dvě zlata z pětistovky a kilometru na červnovém mistrovství Evropy v Poznani. „Jsem samozřejmě rád, že brácha dvakrát vyhrál Evropu a že díky tomu má větší sebevědomí. Mám v lodi nejrychlejšího Evropana, takže motivace je veliká,“ prohlásil zatím ještě dvaadvacetiletý Petr.

„Děláme kanoistiku, můžou hrát roli přírodní vlivy. Medaili bych samozřejmě rád, ale jestli se to stane, uvidíme. Všechno je ve hvězdách,“ řekl k cílů pro olympiádu dvojnásobný vicemistr Evropy do 23 let.

A jak to funguje v „rodinném klanu“ Fuksů? Děda i táta byli rovněž kanoisty. Táta Petr Fuksa st. v tomto sportu dokonce získal dva světové tituly a dalších pět zlatých medailí z evropských šampionátů (žádnou z nich však v singlu).

„Děda je takový mozek týmu. Píše tréninkové plány, které pak dodržujeme pod vedením táty,“ uvedl minulý rok pro Blesk Petr, jehož oblíbeným mottem je: Když nemůžeš, můžeš třikrát.

Tagy:
Evropa Tokio Olympijské hry Olympiáda Szeged olympiáda Nymburk kanoistika Letní olympijské hry v Tokiu 2021 FK Dukla Praha rychlostní kanoistika Martin Fuksa Petr Fuksa singl kánoe olympijský profil