Češi na olympiádě: Oštěpař Veselý má dodatečný bronz z Londýna, chce překvapit Tokio

Už čtvrtá účast na olympijských hrách čeká letos v Tokiu oštěpaře Vítězslava Veselého. Mistr Evropy z roku 2012 a světový šampion z roku 2013 se už jako zkušený matador pokusí vylepšit svůj nejlepší výsledek pod pěti kruhy, kterého dosáhl na olympiádě v Londýně.

Vítězslav Veselý (38 let), atletika

  • Disciplína: hod oštěpem
  • Datum a místo narození: 27. února 1983, Hodonín
  • Výška a váha: 186 centimetrů, 92 kilogramů
  • Stav: svobodný, přítelkyně oštěpařka Nikola Ogrodníková
  • Klub: TJ Dukla Praha
  • Trenér: Jan Železný

Zatímco při své premiéře v Pekingu 2008 se Veselý spíše seznamoval s atmosférou olympijského finále a skončil na posledním, 12. místě, o čtyři roky později už jel do Londýna jako držitel nejlepšího světového výkonu roku. Roli jednoznačného adepta na jednu z medailí potvrdil i v kvalifikaci, v níž si hodem dlouhým 88,34 metru vylepšil osobní rekord a posunul se na druhé místo českých historických tabulek, hned za svého trenéra, trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného.

Ve finále však svou suverenitu nepotvrdil a nejdelší pokus 83,34 metru ho odsoudil ke čtvrtému místu. Během olympiády v Riu 2016 mu hořkosladkou chuť čtyři roky starých brambor alespoň částečně spravila zpětná diskvalifikace původně stříbrného Ukrajince Pjatnycji kvůli dopingu, která pro Veselého znamenala dodatečný zisk bronzové medaile.

Radost z bronzu, smutek z ukradených emocí

O tom, že se zařadí mezi olympijské medailisty, se dozvěděl ještě před oštěpařským finále v Riu. A neskrýval tehdy smíšené pocity. „Na jednu stranu je to pro mě dobrá zpráva, na druhou stranu sport je o emocích. Teď jsem o ně ochuzený,“ poznamenal rozpolcený Veselý podle webu Českého atletického svazu.

Kouč Železný však věřil, že by tato čerstvá novinka pro jeho svěřence mohla být motivací navíc. „Není to ještě oficiální, ale jsem rád za to načasování. Když se to dozví tady na olympiádě, může mu to jenom pomoct,“ uvedl tehdy odhodlaně trojnásobný olympijský vítěz a dodal: „On sem jel třeba s tím, že je to poslední šance získat medaili, protože za čtyři roky nikdo neví, co bude.“

Veselý ale nakonec hodil pouze 82,85 metru a protrápenou sezonu podtrhl sedmým místem. Poslední šance to ale nebyla a 38letý matador má možnost v Tokiu svůj výkon vylepšit, případně překvapit cenným kovem. Nejprve však musí projít sítem kvalifikace. Jestli se mu to na rozdíl od jeho životní partnerky, oštěpařky Nikoly Ogrodníkové, podaří, se dozvíme už ve středu 4. srpna.

Tagy:
Tokio atletika olympiáda olympijské hry Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Vítězslav Veselý hod oštěpem