Češi nakupovali drogy na darknetu. Celníci zabavili 750 tisíc v kryptoměně Ethereum

Akce Alpha

Celníci překazili obchod s drogami na Darknetu

Ostravští celníci mají za sebou úspěšný úlovek. Poprvé zajistili tři čtvrtě milionu korun ve virtuální měně Ethereum a navíc překazili obchod s drogami na darknetu. Při domovních prohlídkách sedmi podezřelých pak zabavili kokain, marihuanu, hašiš, metamfetamin, tablety extáze, MDMA, LSD, anabolické steroidy a jiné látky s hormonálním účinkem.

Ostravští celníci odhalili skupinu sedmi osob z Karvinska, která nejméně od roku 2015 nakupovala prostřednictvím ilegální internetové sítě darknet drogy a látky s hormonálním účinkem. Ty si následně nechávala zasílat do Česka.

„Závěrečnou akci provedli celníci spolu s policisty 12. a 13. ledna. Při domovních prohlídkách objevili kokain, marihuanu, hašiš, metamfetamin, tablety extáze, MDMA, LSD, anabolické steroidy a jiné látky s hormonálním účinkem,“ popsala mluvčí celníků Martina Kaňková.

Zajistili také dvě vozidla v hodnotě 500 tisíc korun. „Jako výnos z této trestné činnosti byla navíc jednomu z pachatelů zajištěna i virtuální měna Ethereum v hodnotě tři čtvrtě milionu korun,“ doplnila Kaňková.

Výdělek převáděli do virtuální měny

Podezřelé osoby se zabývaly také nelegální výrobou metamfetaminu a pěstováním konopí s vysokým obsahem THC. Všechny tyto látky následně distribuovaly v Česku. „Pěstírny se našly dvě. Jedna v bytě, kde podezřelá osoba bydlela, a jeden byt byl speciálně upravený na moderní indoor pěstírnu. Zde se s využitím hydroponické technologie pěstovalo 50 kusů rostlin konopí,“ upřesnila Kaňková.

Hlavní pachatel většinu finančních prostředků převáděl do virtuálních měn Bitcoin a Ethereum. U něj celníci zajistili také hardwarovou peněženku na virtuální měny a mobilní telefon s nainstalovanou softwarovou peněženkou. „Je zahájeno trestní stíhání proti všem zadrženým pachatelům,“ dodala k případu Kaňková.

Mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková uvedla, že policisté v této souvislosti obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy sedm lidí ve věku od 24 do 28 let. Ve vězení mohou někteří z nich strávit až 10 či 12 let. „Tři obvinění jsou ve vazbě,“ řekla Viačková.

Tagy: