Češi odpracují o stovky hodin ročně víc než Němci. Na morálce se podepsal covid

Žena v práci

Češi pracují dlouho, ale málo

Češi odpracují o stovky hodin ročně více než Němci, ne vždy ale počet odpracovaných hodin znamená vyšší produktivitu anebo vyšší mzdu. Během covidu navíc čeští zaměstnanci strávili prací méně času. A přibývá také lidí, kteří pracují na kratší úvazky.

V počtu odpracovaných hodin patří Češi s číslem 1 707 v Evropské unii k premiantům. Odpracují sice podobně hodin jako Slováci a Maďaři, ale výrazně víc než Německo (1 363) nebo Francie (1 472).

„Češi opravdu v Evropě patří mezi největší pracanty, ale ono to vždycky neznamená nejvyšší hodnotu práce nebo efektivitu,“ potvrdil Tomáš Dombrovský, vedoucí analýz LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Práce.cz.

„Kdyby české továrny měly více automatizace, více robotů, potom můžeme dohnat Němce, ale určitě to nebude tím, že budeme zpocenější,“ prohlásil ekonom Vladimír Pikora.

Covid měl na pracovní morálku českých zaměstnanců velmi špatný vliv. Meziročně odpracoval každý zaměstnanec v průměru o 72 hodin méně, což je znatelný propad. „Hodně lidí bylo na překážkách, nemohlo pracovat, měli třeba dotovanou mzdu z programu Antivirus,“ vysvětlil Dombrovský.

„Češi během koronaviru zlenivěli, ale není to jediná věc. Ta statistika podle mě nedokáže vykázat, jak lidé pracují z domova,“ dodal Pikora.

Za poslední dva roky také roste počet částečných úvazků, i to může statistiku zkreslovat. Rychleji pak roste počet zaměstnanců než počet odpracovaných hodin. „Souvisí to s tím, že Češi jsou dostatečně bohatí, tedy alespoň část rodin, a mohou si dovolit, aby alespoň jeden člen domácnosti pracoval na částečný úvazek,“ sdělil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Češi také hodně pracují přesčas. Ne všechny přesčasy jsou ale oficiálně vykázané. Celkový počet odpracovaných hodin tak může být mnohem vyšší.

Tagy: