Češi pomohli postavit kopii McLarenu P1 z Lego kostek. Je v životní velikosti a dokonce jezdí

Společnost Lego vytvořila ve spolupráci s automobilkou McLaren model P1 v životní velikosti. Vůz vyrobený z kostek Lego má vlastní pohon, zatáčí a bez problému zvládne jedno kolo na slavném britském okruhu Silverstone, což si na vlastní kůži vyzkoušel i závodní jezdec Lando Norris.

Představte si hypersportovní vůz McLaren P1 vyrobený z kostiček Lego. A teď si představte, že toto auto je v životní velikosti, plně funkční a schopné kroužit po slavném závodním okruhu Silverstone. Zní to jako sen? Možná, ale díky spolupráci Lego a McLarenu se tento sen stal skutečností.

K TÉMATU: Značka Aston Martin oficiálně míří do Česka. V Praze ukáže hned dva nové modely

Unikátní projekt spojil dva odlišné světy, a to automobilové inženýrství a hračkářský průmysl. Model McLarenu P1 rozměry odpovídá skutečnému vozu. To znamená, že na délku měří 4 980 mm a na šířku 2 101 mm. Je postaven z neuvěřitelných 342 817 Lego Technic kostek, váží přes 1 200 kilogramů, pohání ho 768 motorů, které jsou součástí běžných stavebnic Lego a na rozdíl od dřívějšího Bugatti Chiron v životní velikosti má i plně funkční řízení a dokáže tak zatáčet.

Na stavbě hypersportu z Lega pracovalo 23 specialistů z oblasti designu, inženýrství a stavby z týmu Lego a McLaren Automotive, mezi kterými se nacházeli i čeští zástupci z Kladna. Celý proces vývoje a konstrukce zabral 8 344 hodin a použilo se při něm 393 různých typů Lego Technic kostek.

Auto z kostiček zvládlo ostré kolo

Za volant hotového auta pak usedl slavný pilot Formule 1 týmu McLaren Lando Norris, který s ním obkroužil celé kolo na slavné závodní trati Silverstone, kde britská značka slavila mnoho historických momentů.

„Tento projekt je dalším v řadě spoluprací mezi Lego Group a McLaren, které spojily inženýrské zkušenosti McLarenu a výrobní tým Lego Model Production od samotného počátku až po finální konstrukci. Bylo neuvěřitelně vzrušující vidět, jak pilot Formule 1 Lando Norris řídí auto, které jsme vytvořili,“ uvedl projektový manažer společnosti Lego Lukáš Horák.

Tento unikátní projekt zároveň znamenal několik prvenství. Poprvé v historii bylo vytvořeno Lego auto, které zvládne projet zatáčku a dokonce celý závodní okruh, což se dříve zdálo jako nereálné.  Životní verze Lego Technic McLaren P1 zkrátka posouvá hranice toho, co je možné vytvořit z kostiček Lego, a ukazuje, že kreativita Čechů opravdu nemá hranice.

Tagy:
hobby automobilový průmysl Lego projekt Aston Martin Silverstone volný čas Česko Praha věda a technika Lando Norris McLaren Racing McLaren P1 Lego Technic produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas tovární výroba a inženýrství technologie a inženýrství