Češi vykupují hračky pod stromeček. Na skladech jich totiž nemusí být dostatek

Češi vykupují hračky

Prodejci hraček mají žně, alespoň ti internetoví. Lidé mají strach, že hračky nebudou, a proto předvánoční nákupní horečka letos začala dřív než v minulých letech. Někteří obchodníci hlásí meziroční růst prodeje i o padesát procent.

Češi prý už začali ve velkém nakupovat hračky pod vánoční stromek. „Hračky u nás rostou o více než padesát procent, ten raketově rostoucí zájem, který přišel dřív než v předchozích letech, přisuzujeme i nejistotě Čechů, kteří se obávají nedostupnosti zboží v důsledku globálních výpadků dodávek,“ míní mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

„Prodej hraček u nás začal růst v posledních dvou týdnech,“ pozoruje mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová. „Momentálně pociťujeme enormní zájem o hračky,“ potvrzuje také majitelka Mikro Trading Jana Krůzová.

Lidé nakupují panenky, auta, bagry, jeřáby nebo třeba deskové hry. „Rekordní zájem je o panenky Barbie. Tady se ale pandemie podepsala mnohem výrazněji. Některé modely vůbec nebyly dostupné,“ popisuje Hobíková.

„Ano, ještě v září jsme se potýkali s výpadky, teď podle veškerých dostupných dat to naběhlo, takže si myslím, nebo věřím, že Vánoce nejsou v ohrožení,“ slibuje marketingová manažerka Mattel pro Česko, Slovensko a Maďarsko Lenka Helena Koenigsmark.

„Velký zájem je také o edukační hračky, o hračky, které imitují role, ať jsou to kadeřnice nebo kuchaři,“ říká majitelka Mikro Trading Jana Krůzová. Poptávku ale táhnou nejen děti, které byly kvůli zavřeným školám dlouho doma a bylo třeba je zabavit. Během pandemie začali v mnohem větší míře nakupovat také dospělí sami pro sebe.

Na to začali výrobci hraček mnohem více reagovat, zcela běžně nacházíte v hračkářství produkty určené dospělým. „Zejména tatínkové maskují své nákupy tím, že to kupují pro své děti, ale ve finále končí zavření se stavebnicí a staví si,“ míní obchodní ředitelka Hamleys Jana Doležalová.

Mnohdy přitom jde o sběratelské kousky za tisíce, ale i desítky tisíc korun. Kamenné prodejny očekávají ten největší nápor až na přelomu října a listopadu.

Tagy: