Na Vánoce šetřete. Peníze schovejte na příští rok, bude se zdražovat, radí ekonomové

Vánoční ozdoby

Tři měsíce do Vánoc

Přestože Štědrý den bude až za tři měsíce, leckde už jsou vánoce aktuálním tématem. Ekonomové radí, abychom nenechávali nákupy dárků na poslední chvíli. Nákup by se mohl prodražit zejména kvůli dopravě ze zahraničí. Lidé by podle nich neměli zbytečně utrácet, jelikož příští rok se čeká zdražování.

Některé prodejny se na Vánoce připravují už od února. „Letošní svátky stojí na tradicích. Vzhledem k situaci, která byla v loňském roce, je větší zájem o tradiční barvy a světla,“ prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS majitel společnosti S.O.S Dekorace Olbrecht.

Achylovou patou ve výrobně vánočních dekorací je podle prodejce balení a distribuce. „Přepravovat výzdobu po České republice je snadné. Ale když posíláme dekorace například do Ruska, jsou to tisíce kilometrů. Výrobky musí být zabaleny opravdu pečlivě, aby se nezničily,“ dodal.

Letos se podle odborníků vyplatí koupit dárky v předstihu. „Ve světě v důsledku pandemie zuří přepravní krize. Ceny mnohonásobně narostly. Například za kontejnerovou přepravu z Číny do Evropy si nyní výrazně připlatíme,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda.

Podle Kovandy by lidé neměli o svátcích utrácet za zbytečnosti. Příští rok má totiž přijít další vlna zdražování, a tak je potřeba si vytvořit dostatečnou finanční rezervu.

Tagy: