Češi vzali obchody útokem. Zásobují se na prodloužený víkend, drží se klasiky

Nejspíš nás čekají nejdražší Velikonoce v historii. Tak některé průzkumy hodnotí nákupy Čechů před nadcházejícími svátky. Kvůli růstu cen potravin internetové obchody odhadují, že lidé v průměru utratí až 3 000 korun na domácnost.

Nákup na Velikonoce zdražil oproti loňsku podle aktuálních dat téměř o 30 procent. Ekonomové odhadované částky za nákup na internetu přeci jen trochu mírní. „Ten průzkum je trochu vyšší, než je celorepublikový průměr. Nejsou v něm tolik zahrnuti třeba senioři. Jejich výdaje za Velikonoce jsou dramaticky nižší. Celkově za celou republiku se výdaje na domácnost pohybují v průměru okolo 1 300 korun,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Řada lidí přitom vyrazila na nákupy už během čtvrtečního dopoledne. Aby se netvořily fronty, musely být často otevřené téměř všechny pokladny. „Nečekali jsme to. Myslel jsem, že nával bude až v pátek a dneska bude větší klid. Vyrazili jsme s předstihem, ale moc jsme si nepomohli,“ řekl v anketě pro CNN Prima NEWS jeden z nakupujících.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na cestování během Velikonoc. Část metra nebude jezdit, naopak železnici čeká nápor

„Je krátce po 15. hodině a na parkovišti před pražským supermarketem by se těžko našlo volné místo. Lidé nakupují hlavně zásoby potravin na prodloužený velikonoční víkend,“ uvedla reportérka Kristýna Malá.

Lidé tak na Zelený čtvrtek nakupují ve velkém i přes to, že v pátek je otevřeno jako v běžný pracovní den. „Oproti běžnému čtvrtku je teď zájem nakupujících v řádu desítek procent vyšší. Když to porovnáme s loňským čtvrtkem před Velikonoci, je to zhruba na podobné úrovni a možná i nepatrně vyšší,“ řekl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Při přípravě pohoštění letos podle mluvčího Tesca Češi příliš neexperimentují a drží se klasiky. „Zákazníci se drží spíše klasiky, sezónně rozšiřujeme nabídku delikates v sortimentu sýrů, uzenin a pečiva,“ uvedl Michal Kuzmiak.

Po Vánocích a Silvestru jsou Velikonoce z pohledu obchodníků třetím nejvýnosnějším svátkem. Češi za ně letos utratí přes 11 miliard korun.

Tagy: