Druhá adventní neděle ve znamení nákupů. Češi vzali obchody útokem, ekonomové radí šetřit

Přeplněná parkoviště, davy lidí v obchodních centrech. Přesně v takovém duchu se nesl druhý adventní víkend. Češi vyrazili na tradiční vánoční nákupy a obchody brali doslova útokem. Ekonomové ale varují. Kvůli energetické krizi a utrácení za dárky se mohou lidé dostat do finančních problémů.

Vánoce se blíží, a tak Češi vzali obchodní domy útokem. Davy lidi v sobotu dorazily například i do obchodního domu v centru Prahy. Většina z nich šla nakupovat vánoční dárky. Zákazníci sháněli například hračky dětem.

Nákupní horečka se nevyhnula ani obchodům s nábytkem. Například pražské obchodní centrum s nábytkem bylo v sobotu odpoledne doslova přeplněné. Lidé nakupovali nejen vánoční dárky, ale také doplňky. „Vybavení domů a také nějaké dárky,“ řekl pro CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných zákazníků.

„Velký zájem je o dekorace, potraviny, o švédské speciality a také o živé vánoční stromky,“ vyjmenoval Petr Šašek ze společnosti Ikea a dodal, že letošní adventní víkendy jsou zatím o 10–15 procent lepší než v loňském roce.

Počkat raději na povánoční slevy

Nákupní horečce nepropadli ale pouze Pražené. I v Brně se nákupní centra zcela zaplnila. Obchody projde během Vánoc přes milion návštěvníků. A největší návaly jsou o adventních víkendech. „Myslím si, že to je před Vánoci normální,“ vyjádřil se jeden ze zákazníků. Dalším ale připadá, že lidí je v obchodních domech až moc. „Říká se, že lidé nemají peníze, ale není to moc vidět. Zaparkovat nešlo, museli jsme auto odstavit někde daleko.“

Ekonom Lukáš Kovanda ale varuje před tím, že některé domácnosti energetickou krizi teprve pocítí. Podle něj lidé nešetří a výdaje za Vánoce jsou tak srovnatelné s těmi minulými. „Výdaje v letošním roce budou dohromady za celou Českou republiku zhruba 55 až 60 miliard korun. Řada domácností ještě nepocítila energetickou krizi, proto lidé nejsou opatrní a mohli by hodně zaplakat začátkem příštího roku,“ uvedl ekonom. Kovanda navíc doporučuje, aby Češi klidně počkali na povánoční slevy.

Tagy: