Česká organizace zachraňuje dostihové chrty z jatek

Alwin

Prima Mazlíček: Chrti v nouzi

Situace irských greyhoundů, je velmi smutná a nedá spát nejednomu milovníkovi zvířat. Tito závodní chrti jsou od první chvíle pro své majitele pouhým strojem na peníze a taky se k nim tak chovají. Jejich jediný úděl je běhat dostihy a vyhrávat. Pokud se špatně umístí nebo rovnou nekvalifikují, putují buď na jatka, někam do příkopu, nebo v lepším případě do útulku, kde ale mají omezený čas na najití nového domova. Po jeho uplynutí jsou utraceni. Osudy nechtěných závodníků se snaží měnit organizace Chrti v nouzi.

Situace není tristní jen v Irsku, kde se na chrtí závody vsází velké částky. Podobný osud mají i španělští galgové, kteří jsou šlechtěni k lovu kořisti. Když se majiteli galgo omrzí, putuje opět na jatka nebo hůř – na rituální popravu. „Galgo se zavěsí na strom, ale tak, aby se tlapkami lehce dotýkal země. On vlastně tancuje, protože se snaží zachránit, a Španělé to považují za rituální popravu,“ popisuje úděsné zacházení s chrty Hana Kellermannová z organizace Chrti v nouzi.

Pomoc i v Česku

Galgům pomáhají česká organizace Galgo v nouzi a projekt Galgos de la Estrella. Hana podotýká, že jsou organizace společně v kontaktu. „My se soustředíme na Irsko, kde je s chrty zacházeno jako s hospodářským zvířetem. Mnoho lidí oponuje, že by se mělo prvotně pomáhat v Česku a to Chrti v nouzi dělají také. Řekli jsme si ale, že kdykoli bude v českém útulku chrt, pomůžeme mu najít domov. Neobracíme se k chrtům v Česku zády. Naštěstí se ale chrti v českých útulcích moc neobjevují,“ doplňuje Hana.

Konkrétně má Hana momentálně v dočasné péči Alwina, chrta z útulku Dogpoint, kterému se společně s námi snaží hledat domov.

Výběr na dálku

Pokud byste měli zájem o adopci pejska z Irska, stačí se mrknout na stránky Chrtů v nouzi, kde je nabídka těch, kteří jsou momentálně v péči irských dočaskářů, kteří spolupracují s organizací – zjišťují, jak na tom daný pejsek je fyzicky i psychicky, aby poskytli co nejdetailnější informace potenciálním zájemcům a vybrali toho správného.

Zodpovědný přístup

„Chrti v nouzi to berou velmi zodpovědně, což je skvělé, když jste zodpovědný majitel. Vy si vyberete pejska, vyplníte dotazník, jdete na osobní pohovor, a protože já jsem měla ještě pitbula, přijeli přímo ke mně domů, s jiným greyhoundem, aby zjistili, jak se chová. Obstáli jsme a pak mi přijela Pepper,“ popisuje svůj zážitek z adopce kolegyně redaktorka Pavla Gabrhelíková.

Podle Pavly je velké plus, že si adoptujete „hotového“ psa, který miluje jízdu autem, je klidný, chodí vzorně na vodítku. „Vše je pro ně nové, oni neznají jiná zvířata než chrty, takže třeba neví, co je jorkšír a zda je to kočka, nebo králík,“ směje se Pavla. „Ale to jsme vše zvládli, lovecké pudy už Pepper nemá, a dokonce mi odchovala dvě divoká koťata, jsem za ni moc ráda,“ uzavírá.

Dvě stě sedmdesát kilo krmiva

Jsme moc rádi, že náš pořad Prima Mazlíček má smysl a společně s našimi partnery můžeme pomáhat. Díky výrobci krmiva Sokol Falco se podařilo organizaci darovat 270 kilogramů krmiva, kde nechyběly granule, konzervy ani pamlsky. Krmivo poputuje částečně do Irska a částečně do dočasných péčí zde v Česku, kde se starají o chrty.

Tagy: