Česká pomoc Ukrajině: Ministryně Černochová předala obcím vybavení proti výpadkům elektřiny

Ministryně obrany Jana Černochová v pátek navštívila Ukrajinu a předala dary obcím Starý Martinov a Zborov. Jednalo se o nabíjecí stanice, dieselové agregáty a elektrocentrálu s cílem pomoci s výpadky elektrické energie způsobené ruskými útoky před nadcházející zimou. Předány byly rovněž průzkumné drony určené pro útvary ukrajinské armády, ve kterých slouží vojáci z těchto vesnic.

„Jsem velmi ráda, že se nám podařilo zrealizovat dodávku tohoto vybavení ještě před příchodem zimních měsíců. Zima umí být na Ukrajině velmi tvrdá a ruské útoky, které záměrně cílí na to, aby ukrajinští civilisté byli připraveni o teplo, jsou ukázkou barbarství. Starý Martinov a Zborov jsou navíc místa spjatá s naší historií a považuji to do značné míry za naši povinnost lidem v těchto vesnicích pomáhat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský dron zasáhl výškový dům v Kyjevě, vytvořil ohnivou kouli. Další zabil civilisty v Dnipru

Dar pro obce se rozhodla pořídit česká společnost Excalibur Army, jež spadá do skupiny Czechoslovak Group (CSG). Ministryně obrany si toto technické vybavení převzala na začátku letošního října při své návštěvě společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici, která také spadá do skupiny CSG. Tato skupina za více než dva a půl roku dodala Ukrajině téměř tisíc kusů techniky a přes 1,2 milionu kusů velkorážové munice.

„Naše společnost podporuje Ukrajinu od prvního dne vypuknutí ruské agrese dodávkami tolik potřebné pozemní techniky nebo dělostřelecké munice. Jsme hrdí na to, že jsme se mohli podílet na daru pro ukrajinské obce, které jsou spojené s tradicí působení československých vojáků za první a druhé světové války,“ řekl obchodní ředitel Excalibur Army Jiří Doležel, který byl společně s ministryní u předání daru.

Technické vybavení darované dvěma ukrajinským obcím má pomoci při pokračujících ruských leteckých a raketových útocích na energetickou infrastrukturu. Tyto útoky totiž připravují obyvatelstvo o stabilní zásobování elektrickou energií. Při nadcházející zimě tak budou lidé potřebovat každou pomoc při zajištění elektřiny. Darované vybavení specifikovaly místní obecní samosprávy během červencové návštěvy ministryně Černochové na Ukrajině. Darované průzkumné drony pak pomohou vojákům z vesnic přímo na bojišti.

Vesnice Starý Martinov a Zborov jsou spjaté i s československými dějinami. Naši vojáci zde působili během první i druhé světové války a ministerstvo obrany s obcemi dlouhodobě spolupracuje v rámci péče o místní památníky a hroby československých vojáků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Unikátní záběry z bojů. Přesná muška, pak radost. Ukrajinci sestřelili ruský dron kulometem

Tagy:
Ukrajina nabíjecí stanice tiskové zprávy Jana Černochová ministerstvo Ministerstvo obrany České republiky válka bojiště obrana Excalibur Army Czechoslovak Group Jiří Doležel Starý Martinov Zborov elektrocentrála