Česká pošta chce s penězi za prodané budovy umořit dluh. Odborům však slíbila modernizaci

Budovy zrušených poboček, které Česká pošta vlastní, chce nabídnout k prodeji. Získané peníze má pak státní podnik v plánu použít na úhradu dluhů u komerčních bank a na snížení ztrátového hospodaření z posledních let. S tím ale nesouhlasí odboráři. Vedení jim prý v minulosti slíbilo, že finance využije na modernizaci podniku.

Necelé dvě miliardy korun – s takovou ztrátou hospodařila Česká pošta v minulém roce. Zrušené pobočky chce proto prodat. Státní podnik vlastní jednu třetinu všech provozoven odsouzených k zániku. „Jedná se 100 budov nebo o 100 nemovitostí, které budeme nabízet k odkupu. Hrubý odhad, se kterým nyní pracujeme, je zhruba jedna miliarda korun, které bychom mohli dostat,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Odborářům však vedení České pošty v minulosti slíbilo, že peníze za prodané pobočky budou sloužit na organizační změny. Teď jimi chce vedení pošty zaplatit dluhy. „Když jsme na to měli dotazy, říkali, že peníze půjdou do speciálního fondu, který bude použitý na investice,“ podotkla předsedkyně odborů České pošty Jindřiška Budweiserová. Dodala, že využití peněz z nemovitostí na zalepení finančního problému není řešením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala: Poště do konce roku hrozil krach, museli jsme jednat. Minulé vlády strkaly hlavu do písku

To si myslí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Projídá se majetek. To by za chvíli neměla Česká pošta vůbec nic, pokud bychom dlouhodobě neřešili její obtíže,“ mínil. Podle Ekonoma Lukáše Kovandy je však úplně jedno, na co budou peníze využity. „Z hlediska toho, co podnik potřebuje, je to plivnutí v moři. Jenom na transformaci je potřeba vyčlenit osm miliard korun,“ podotkl.

Jako správný hospodář se prý ale pošta nechová ani teď, když vybírá pobočky, které zruší. „Do jedné z nich pošta nedávno investovala, já sám jsem tam byl na otevření a rozšíření služeb,“ uvedl Netolický. Nevěřícně kroutí hlavou i primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), kde se zruší čtyři pobočky ze šesti. Jedna z nich se po rekonstrukci otevřela teprve minulý týden.

„Oprava stála asi 15 milionů korun a je to lokalita, kde je velký počet lidí, budov a organizací – nemocnice nebo psychiatrická léčebna,“ podotýkal primátor. Vedení pošty v následujících dnech projedná námitky starostů obcí a měst. Poté zveřejní konečný seznam budov nabízených k prodeji.

Tagy: