Česká pošta propustí řidiče. Nahradí je externími pracovníky, odboráři chtějí stávkovat

Pošťáci jsou prý přetěžováni a na poště se běžně porušují pravidla bezpečnosti práce (ilustrační foto)

Pošta propouští řidiče

Další propouštění v České poště. Zbaví se některých řidičů a nahradí je externími pracovníky. Na zakázku už státní podnik vypsal soutěž za necelé tři miliardy. Pošta tím chce snížit náklady.

Na poště se bude pravděpodobně znovu propouštět. Podle odborářů první vlna nastane již koncem roku. Výpověď tentokrát můžou očekávat někteří řidiči, kteří přepravují zásilky ve vozidlech nad 3,5 tuny. Ti nejčastěji přepravují zásilky mezi provozovnami včetně peněžních a bezpečnostních boxů.

„Zaskočilo nás to, protože jsme od zaměstnavatele měli jenom náznaky, že se něco chystá,“ řekl Petr Pohl, dispečer z Brna a odborář.

První možná etapa propouštění má podle odborů začít už prvního prosince, druhá pak na začátku února příštího roku. Celkem podle odborů může na poště skončit zhruba 1 200 zaměstnanců.

„Propouštění bude samozřejmě mít dopad na tisíce lidí, jistě bude nápor na úřady práce,“ popsal možné následky Pohl.

Podle České pošty je to však nutný krok. A to i za cenu investice tří miliard korun. To, že by se ve velkém propouštělo, ale pošta vyvrátila.

Důvodem je ekonomika

„Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli jít touto cestou, je ekonomika, protože touto realizací ušetříme zhruba 20 procent rozpočtu na logistiku ročně. Části zaměstnanců bude nabídnuta jiná práce,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle Vitíka chce pošta peníze na tendr vzít z úspor podniku. Někteří odboráři ale kroutí hlavou a rozhodnutí České pošty nechápou.

„Máme vážné obavy, protože nechápeme smysl, proč se přistupuje k tomu, abychom si rušili vlastní dopravu, kterou Česká pošta úspěšně provozovala mnoho let,“ říká odborář Filip Janovský a myslí si, že to naopak zhorší současnou situaci, která na poště je.

Česká pošta naposledy propouštěla letos na začátku března, kdy výpověď dostalo přes tisíc zaměstnanců. I kvůli možnému propouštění odboráři vyhlásili na konec září stávku, která má trvat tři dny.

Tagy: