Česká rajčata do 24h od sklizně v prodejnách Kaufland

Nejchutnější rajčata jsou ta čerstvě sklizená. A právě taková už přes dva roky na pulty Kauflandu posílá pěstitel Lukáš Rázl pod značkou Naše rajče. „Je skvělé, že Kaufland spolupracuje s lokálními dodavateli, kteří produkují poctivou českou zeleninu. Díky tomu mohou mít zákazníci dnes utržené rajče v obchodě do 24 hodin,“ uvedl Rázl, jehož dva skleníky v Tušimicích u Kadaně zajišťují úrodu nepřetržitě. Navíc jsou ekologické, protože využívají odpadové teplo, dešťovou vodu a přírodní opylování rostlin.

Jak těžké je vypěstovat dobré rajče?

„Je to věda. Skleníky v Česku nemají velkou tradici. Než jsme začali, tak si to vyžádalo skutečně hodně práce. Trvalo to šest let příprav, než jsme si do toho troufli jít. Pro správné pěstování je potřeba hlídat několik faktorů. Například i barevnost světel, která musí být speciálně nastavená, aby nejvíce vyhovovala rostlinám. Zářivky jsou zkonstruované tak, aby sazenicím dodávaly správné světelné spektrum.“

Využíváte ekologický skleník. Jakým způsobem v něm rajčata pěstujete?

„Při pěstování využíváme ve skleníku nejmodernější technologie, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu a přirozené světlo. Z nedaleké elektrárny bereme odpadní teplo na vytápění, topíme tak celý rok, zavlažujeme dešťovou vodou a rostliny opylovávají čmeláci, kteří žijí ve skleníku.“

Vaše rajčata dostávají pouze přírodní živiny, mohou být označená jako BIO?

„Přestože jsme maximálně ekologičtí a používáme pouze organická hnojiva, dle definice EU mít nálepku BIO nemohou. To by sazenice musely být kořeněné v hlíně.“

Za jak dlouho rajče vyroste a jak se pozná to dobré?

„V našich sklenících pěstujeme velká keříková rajčata a středně velká koktejlová rajčata. Z každé rostlinky máme úrodu přibližně za 3 měsíce. Nejzásadnější je zralost a čerstvost. To má vliv na chuť a vůni plodů. Kvalita čerstvě utržených rajčat se nedá s těmi dováženými srovnávat. Například rajčata z Maroka putují do Česka dva tisíce kilometrů, trvá to zhruba týden. Aby dorazila neporušená, musí se utrhnout dříve, než uzrají a změknou. U nás se trhají, až když jsou zralá. Nejenže jsou červená, ale mají i úplně jinou chuť, vůni a zdaleka jiné nutriční hodnoty.“

Česká keříčková rajčata dodáváte do prodejen Kaufland po celý rok?

„Ano, a nejzásadnější věc celé spolupráce je, že když dnes rajče utrhneme, zítra už je na pultech prodejen Kaufland. Na rozdíl od rajčat z Holandska, Španělska nebo Maroka, kde je mnohem delší logistický proces a rajčata se musí sbírat nedozrálá. Nedozrálé plody sice do barvy dojdou, ale už nemají chuť, vůni, a hlavně nutriční hodnotu.“

Tagy: