Česko bude mít druhého astronauta. Do vesmíru má letět armádní stíhací pilot

Stíhací pilot a budoucí kosmonaut Aleš Svoboda

Česko bude mít druhého astronauta, kdo poletí do vesmíru?

Téměř po půl století vyšle Česká republika do vesmíru svého člověka. Po Vladimíru Remkovi se má stát druhým Čechem v kosmu armádní stíhací pilot Aleš Svoboda. Nabídku na uskutečnění nákladné cesty dostala vláda už minulý rok. Tehdy však odmítla. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se více než miliardová investice mnohonásobně vrátí. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde ale o příliš nákladnou záležitost.

Stejně jako další evropské státy má i Česko svého astronauta v rezervním týmu Evropské vesmírné agentury. Nabídku vyslat ho do vesmíru jsme dostali už minulý rok. Česká republika ji ale kvůli finanční náročnosti odmítla. Letenka do kosmu totiž stojí téměř jednu a půl miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ: Jakou roli hrál Měsíc při stavbě Stonehenge? Vědci chtějí rozlousknout dávnou záhadu

„Pravda to je, navíc potřebujeme s cestou do vesmíru spojit větší podporu kosmického průmyslu, který je v České republice úspěšný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kupka.

Nabídka přišla znovu, a tak se do vesmíru podívá historicky druhý Čech. Na cestu chce Česká republika vyslat šestatřicetiletého armádního stíhacího pilota  Aleše Svobodu.

„Je to samozřejmě úžasná věc, protože na druhého člověka v kosmu spojeného s Českou republikou, který se zde skutečně narodil, čekám přes 50 let. Už tedy bylo skutečně na čase,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Právě do brněnské hvězdárny a planetária chodil Svoboda už od dětství. Stejně jako Vladimír Remek. Dá se tedy říci, že pro oba dva začala cesta do vesmíru právě tam.

Na misi přispějí české firmy z leteckého a zbrojního průmyslu, zapojí se i ty, které chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici provádět výzkumy nebo experimenty. Český astronaut tak bude mít napilno. České republice navíc cesta do kosmu přinese podle jejích zastánců nezpochybnitelný věhlas.

„Každá koruna investovaná do vesmírného programu, stejně jako v jiných státech, se i u nás vrátí až osmkrát,“ dodal Kupka. Pokud vše půjde dobře, mohl by český astronaut odstartovat do vesmíru už za rok.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde ale o příliš nákladnou záležitost. „Pokud by to vyšlo na 1,5 miliardy pro jednoho astronauta, tak je to suma, kterou Česká republika dává desetitisícům domácnostem ročně na podporu bydlení,“ srovnal Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vysoké náklady kritizoval i politolog Jan Kubáček. „Obhájit se to nedá. Vládě se to šeredně nevyplatí,“ řekl Kubáček a podotkl, že jsou zde důležitější věci, na které by se vláda měla soustředit. Jmenoval například nekvalitní silniční síť nebo nedostupnost zdravotní péče.

Experti kritizují nákladné vyslání českého astronauta do vesmíru:

Tagy: