RADAR: Česko budou bičovat až do neděle prudké lijáky. Podívejte se, kde hrozí povodně

Rozvodněná řeka

O víkendu platí výstrahy před povodněmi

Česko zasáhnou o víkendu prudké lijáky a silné bouřky, meteorologové proto vydali novou výstrahu před deštěm i povodněmi. Nejhorší situace bude zřejmě na hranici Moravskoslezského a Olomouckého kraje, vydatný déšť však potrápí i celou východní polovinu Česka. Na silnicích hrozí riziko aquaplaningu a zanesení komunikací. Podmáčení půdy může způsobit sesuvy i pády stromů. Výstraha platí až do nedělního večera. Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru v tomto článku.

Srážky přijdou od jihozápadu již v noci na sobotu a postupně se objeví na většině území. Vydatný déšť bude zejména na východě země, kde se mohou v nočních hodinách vyskytnout intenzivní bouřky. Pršet pak bude po celou sobotu, popsala v předpovědi na CNN Prima NEWS Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Peking zasáhly největší deště za 140 let. Záplavy si vyžádaly 20 mrtvých, desítky se pohřešují

V neděli by měl déšť postupně od západu slábnout, výstraha na východě však platí až do večerních hodin. Za celý víkend může v zasažených oblastech napadnout až 70 milimetrů srážek, na Jesenicku, kde je výstraha nejsilnější, až 90 milimetrů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře.

Pády stromů i podemleté komunikace

Český hydrometeorologický ústav vydal pro východní část země výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí před vydatnými dešti. Na Jesenicku, kde zároveň hrozí rozvodnění řek, platí vysoký stupeň nebezpečí. „Není vyloučeno ani kolísání hladiny vodních toků v Beskydech,“ upozornila Matušková.

Velmi vydatný déšť může způsobit průtok vody přes komunikace a jejich zanesení unášeným materiálem, spolu se sníženou viditelností a rizikem aquaplaningu. Meteorologové proto řidičům doporučují snížit rychlost, opatrnou jízdu a nevjíždět do proudící vody či zatopených míst. Kvůli možným pádům stromů či podemletí silnic varují i před pohybem v podmáčených oblastech.

Tagy: