Česko je premiantem v pohřbívání průmyslu. Ceny energií jsou poslední hřebíček, míní experti

Roman Ďurčo a Bohdan Wojnar

Co na to vaše peněženka 7.11.2023

Česká republika je premiantem v pohřbívání průmyslu. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý člen představenstva automobilky Škoda Auto Bohdan Wojnar. Jeho slova potvrdil i předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo, který dodal, že zvýšení regulované složky elektřiny je „posledním hřebíčkem“.

Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti vzroste podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) oproti letošnímu roku o 71 procent, což u domácností bude znamenat zdražení asi o 1 408 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. A ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele –⁠ na hladině vysokého napětí půjde o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Stávka odborů je jen bouře ve sklenici vody. Dělají si PR zdarma, míní ekonom

To podle expertů může způsobit krach několika firem. „Zvýšení ceny energií byl takový poslední hřebíček, který jsme v rámci odborového svazu Kovo zaznamenali,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Ďurčo. Dodal, že u energeticky náročných firem se elektřina může prodražit dokonce až o 250 procent, což může být pro některé firmy fatální. „Ty mohou ztratit konkurenceschopnost a my tam vnímáme i velké ohrožení pracovních míst. To nás vede k tomu, abychom opravdu šli do těch nejtvrdších protestů,“ upozornil Ďurčo a připomněl stávku, kterou odbory vyhlásily na 27. listopadu.

Wojnar podotkl, že Evropa pohřbívá svůj průmysl už 20 let a „v tomto směru se bohužel stáváme negativními premianty“. Zvýšení cen energií podle experta jen stupňuje nervozitu, která panuje na trhu. Podle něj je jen otázkou, kolik „morových ran ještě může průmysl vydržet“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drahé energie mohou položit vládu. Opozici stačí sedět s rukama v klíně, míní komentátoři

Tagy:
firmy energetika vláda Bohdan Wojnar ekonomika Roman Ďurčo odbory ceny energií průmysl