Odbory chystají protesty. Jsme proti zdražování energií, řekl Středula a prozradil datum

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Odbory vyhlásily den protestů

Úsporný balíček i další zvyšování cen a zdražování elektřiny přiměly odbory jednat. Zástupci zaměstnanců proto vyhlásili 27. listopad jako den protestů, oznámil předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

„Rada ČMKOS se rozhodla vyhlásit 27. listopad jako den protestů za lepší budoucnost České republiky,“ oznámil předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula. S protesty seznámí příští týden prezidenta.

ČTĚTE TAKÉ: Energie o desítky procent nepodraží. Řeči o opaku jsou lži, opozice by měla mlčet, říká Fiala

Odborové svazy tyto protesty podpoří různými formami. „Od těch nejtvrdších, to znamená stávkové aktivity, až po aktivity těch, kteří stávkovat nemohou z titulu zákona. Přímých stávkových aktivit se zúčastní největší odborové svazy,“ zdůraznil odborový předák.

V úterý ráno přišel Energetický regulační úřad s návrhem na zvýšení regulované ceny elektřiny o 71 procent a vyvolal tím poprask. „Úřad zdražením energií ničí snahu snížit ceny a inflaci. Odbory varovaly, že inflace v příštím roce nebude tak nízká, jak šířila vláda. A je to tady. Naše předpověď na 5 až 6 procent je více než realistická. Ať se nikdo nediví radikalizaci občanů,“ uvedl odpoledne na sociální síti X Josef Středula.

Kritika zaznívá skutečně ze všech stran: „Je to něco neuvěřitelného, ještě v květnu vláda tvrdila, že nepřevede poplatky za regulované složky na domácnosti a na firmy. A ještě před pár dny ministr Stanjura tvrdil, že se to nedotkne peněz spotřebitelů a že se jim cena nezvýší. A takto to nakonec vypadá,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS exministr průmyslu a stínový premiér Karel Havlíček (ANO).

A reagoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš: „Tahle cena elektřiny je v rámci rozpočtu, bude druhé čtení a tam to my všichni můžeme zvrátit. Načteme pozměňovací návrh, aby ten nárůst neplatili lidi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Babiš a proti krokům vlády se ohradil i na sociální síti X.

„Energetický regulační úřad právě zničil snahu vlády snižovat v Česku ceny a krotit inflaci. Návrh ERÚ znamená výrazné zdražení energií pro domácnosti i firmy, zejména z energeticky náročných částí průmyslu, kam patří mimo jiné i potravinářství,“ upozornil také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) si však nemyslí, že by návrh byl nějak překvapivý, a média podle něj jen straší: „Přestože to číslo 71 procent vypadá děsivě, tak podle toho, jaký měl kdo tarif, se to zvedne mezi jedním a osmi procenty,“ uvedl.

Stejně jako ministr průmyslu mluvil odpoledne i premiér Petr Fiala. Na tiskové konferenci bez otázek novinářů uklidňoval. „Žádné navýšení o desítky procent nehrozí, žádné drastické navýšení cen energií se nekoná. A každý, kdo říká něco jiného, tak lže a šíří paniku. A to platí i o dnešních interpretacích a výrocích, které zazněly ze strany opozice,“ upozornil.

Podle opozice se ale vláda plete a tvrdí něco, co nemůže garantovat. „Domácnosti nenakupují elektřinu ze dne na den. Mají fixované období. Bude vám navýšena automaticky ta regulovaná část – o desítky procent. To, co slíbil pan premiér, to slíbit nemůže. Není to reálné,“ podotkl místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

A jeho slova potvrdil i energetický expert Pavel Janeček. „Pan premiér se pustil na tenký led. Hovoří o něčem, co v žádném případě garantovat nemůže,“ upozornil.

Tagy:
Karel Havlíček protesty Josef Středula Tomáš Prouza Jan Hrnčíř Jozef Síkela ekonomika energetika elektřina odbory regulovaná složka