Stávka odborů je jen bouře ve sklenici vody. Dělají si PR zdarma, míní ekonom

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 1.11.2023

Den protestů, který odbory vyhlásily na 27. listopadu, je jen bouří ve sklenici vody. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Protesty podle něj nebudou mít žádný efekt, odboráři se jen snaží zviditelnit.

„Je to jen bouře ve sklenici vody. Bude to mít podobný efekt, jako demonstrace, které probíhaly loni a kdy se na Václavském náměstí sešlo pár stovek lidí,“ řekl Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace ještě poroste, míní Středula. Šéf Hospodářské komory varuje před deficitem energií

Vedení odborů tvrdí, že jednotlivé svazy podpoří protesty různými formami. „Od těch nejtvrdších, to znamená stávkové aktivity, až po aktivity těch, kteří stávkovat nemohou z titulu zákona. Přímých stávkových aktivit se zúčastní největší odborové svazy,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Odbory se jen snaží zviditelnit, míní Kovanda. „Vnímají, že se zvedla mediální vlna a snaží se na ní svézt. Je to jen snaha udělat si PR zadarmo,“ řekl Kovanda.

Důvodem protestů je podle Středuly zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojenost s kroky vlády například v důchodech, hrozba zásadního zdražení elektřiny nebo pokles reálných mezd. Jde podle něho také o dopady konsolidačního balíčku, který má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun. „Považujeme tyto dopady za fatální, nebezpečné a zhoršující životní úroveň,“ řekl Středula.

Datum 27. listopadu je zvoleno záměrně. Ve stejný den v roce 1989, tedy za takzvané sametové revoluce, se v tehdejším Československu uskutečnila dvouhodinová generální stávka.

Tagy: