Česko přichází o svou státnost, tvrdí skupina akademiků. Chce zřídit speciální centrum

Kanovnická rezidence ve Staré Boleslavi

Ve Staré Boleslavi by měl v příštích letech vzniknout Ústav české státnosti, věnující se odkazu svatého Václava. Navrhuje to skupina akademiků a dalších odborníků, kteří se v úterý sešli ve Strahovském klášteře.

Pro sídlo Ústavu svatováclavských studií snad nemohlo být vybráno lepší místo. Má jím být Kanovnická rezidence přímo na náměstí sv. Václava. Prozatím dům prochází rekonstrukcí, ale až skončí, má být ozdobou Staré Boleslavi.

„My s určitou obavou sledujeme, jak Česká republika postupně přichází o svoji státnost. To znamená o schopnost samostatně rozhodovat o vlastních záležitostech. Toto považujeme za trend, který je neblahý, a chceme ho změnit,“ vysvětlil předseda Společnosti pro svatováclavská studia Roman Cardal.

Významné poutní místo

I proto by mělo podle předsedy spolku vzniknout myšlenkové centrum, které by se českou státností zabývalo. Sídlo by mělo mít ve Staré Boleslavi, kde byl mladším bratrem Boleslavem zavražděn svatý Václav, patron české země. Až později nechal Boleslav bratrovy ostatky vyzdvihnout, převézt do Prahy a Václava svatořečit. Jde o významné svatováclavské poutní místo.

„Jedna část bude studium a druhá část, možná ta významnější, bude připravování koncepcí pro řízení všech oblastí společnosti, aby zkrátka věci, které nefungují, fungovaly lépe a v náš prospěch,“ sdělil historik a pedagog Aleš Dvořák.

Ve Strahovském klášteře v úterý odhalili a posvětili pamětní desku, která by se měla objevit na sídle chystané instituce. Celou akci zaštítil místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk. „Národ nikdy nesmí ztratit svou původnost, jinak by přestal být národem. Malé národy, jako třeba my Češi, by měly být mostem mezi těmi velkými, ale ne proto, aby se po nich šlapalo,“ prohlásil Fenyk.

Tagy:
konference odborník Strahovský klášter Česko Praha akademik státnost národ Stará Boleslav Ústavní soud České republiky Svatý Václav Jaroslav Fenyk Ústav české státnosti Roman Cardal