Česko se chová jako dříve Orbán. Nedělejme Izraeli fanklub, to mu nepomůže, říká Zaorálek

Lubomír Zaorálek

360° 8.11.2023

Pokud Česká republika nezvolí realistickou a racionální politiku, Izraeli nijak nepomůže, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Aktivismus současné vlády přirovnal k dřívějším gestům maďarského premiéra Viktora Orbána.

Projevy současných vládních představitelů směrem k našim spojencům, kteří hlasovali pro rezoluci, označil Zaorálek za absurdní a extremistické. „Tím, že o těch všech tvrdíme, že jsou antisemité, navíc podporující terorismus, si koledujeme o to, aby se s námi skoro nikdo nebavil,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová míru nepomohla, nás zesměšnila a ve špatném světle se vyjevila, tvrdí komentátor

Podobnými výroky či spektakulárními gesty, jako je zahalování do vlajky, podle exministra nic nezmůžeme. „Postoj České republiky může být nápomocný Izraeli jedině za předpokladu, že nebudeme nějaký fanklub, ale budeme dělat realistickou racionalistickou politiku. Pak budeme schopni třeba v Radě ministrů něco zásadního dohodnout,“ podotkl.

Totožný názor sdílí i další exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), ten uvedl, že ministrům nepřísluší, aby dělali taková gesta a chodili s vlajkami na demonstrace. „To ať dělají mladí lidé, studenti, občané, možná poslanci, ale ne ministři,“ řekl.

Takováto aktivistická politika připomíná podle Zaorálka dřívější proizraelská gesta Viktora Orbána, který Maďarsko v podstatě vyřadil z diskuse. „Oni si odehráli to své aktivistické divadlo a pak se vedla debata, které nebyli ani součástí,“ připomněl s tím, že podobné aktivity nemají s diplomacií nic společného.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výrok Černochové o odchodu z OSN byl ženský emocionální úlet. Dříve koná, než myslí, tvrdí Korecký

Tagy: