KOMENTÁŘ: Černochová míru nepomohla, nás zesměšnila a ve špatném světle se vyjevila

Výrok ministryně obrany Jany Černochové o vystoupení ČR z OSN vzbudil velký rozruch

Černochová chce, aby Česko vystoupilo z OSN

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má k dispozici celý ministerský aparát, včetně poradců, kteří ji mohou chránit před přirozenou lidskou omylností či neznalostí. Jako občanka si může myslet a říkat, co chce. Jakožto členka vlády stojící v čele silového resortu si však musí dávat pozor nejen v zájmu svém, ale i v zájmu státu a jeho občanů.

První výpad vůči OSN, když se ministryni nelíbila většinová a pohříchu nezávazná rezoluce Valného shromáždění vyzývající k příměří v Gaze, se dal ještě přičíst pozdní hodině večera tráveného oslavou státního svátku. Opozice si i tak na ní smlsla jako dítě na oblíbené zmrzlině a vládní souputníci skloňovali pochopení pro emocionální vypjatost. Premiér Fiala nakonec ujistil, že z OSN vystupovat rozhodně nechceme.

ČTĚTE DÁL: Černochová není ministryní ptáčků. Večer by si měla zamykat mobil do trezoru, říká Klempíř

Její druhý výpad proti OSN, když opomněla, že Radě pro lidská práva předsedáme právě my, a pasovala do čela Írán, byl horší. Nejenže Česká republika moc toužila být v čele tohoto orgánu OSN, ale momentálně dělá maximum, aby se dostala do Rady bezpečnosti. Její účastenství při samém založení organizace doplňují aktivity v mírových misích, placení příspěvků – zkrátka a dobře se snaží být platným členem mezinárodní komunity.

Kdyby to vše bylo poprvé, dalo by se říci budiž. Nemáme být ale rádi, že nejsme jaderná velmoc, když ministryně málem vyhlašovala třetí světovou válku přesvědčená o ruské raketě dopadnuvší v Polsku, aby se ukázalo, že raketa, která zabila dva polské občany, byla ukrajinská? Když dokázali do chvíle jistoty mlčet dotčení Poláci i o válce a míru rozhodující USA, nemohla to vydržet česká ministryně? Nebyla v tom sama.

Vzhledem ke svému postu je ale z hlediska dopadů o třídu výš než předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová (TOP 09). A úplně v jiné váhové kategorii než tehdejší kandidátka na prezidentku Nerudová. Ta jen prokázala svou odbornou erudici a uvážlivost v otázkách války a míru a mezinárodních vztahů, s nimiž teď hodlá vést kandidátku STAN do evropských voleb. Všechny tři dámy se mohly poučit, bohužel ta z hlediska reálného dopadu na náš stát nejvýznamnější se nepoučila.

Jde ale jen o to, že nás ministryně ztrapňuje v zahraničí? Voliči pětikoaliční vlády se doposud mohli utěšovat, že alespoň v zahraniční politice se z jejich pohledu daří. To už je minulost, protože trapas střídá trapas. Myslí si snad paní ministryně, že takto uloví voliče? Je logické a prospěšné, abychom kvůli jedné rezoluci chtěli opouštět OSN? Zde alespoň můžeme pochválit i uvážlivost prezidenta Petra Pavla stejně jako v případě rakety v Polsku. Není satirické, když se jásá ve chvílích, kdy rezoluce štymují (jako v případě Ruska a Ukrajiny), a chce vystupovat, když neštymují?

Řídí se snad Jana Černochová a její tým heslem literáta Oscara Wildea „Lepší, když se o vás mluví, než abyste nikomu nestáli za slovo“? Prokázala se také důležitost vetovat rozhodnutí EU v zahraniční politice členskými státy. Pokud by tomu tak nebylo, chtěla by paní ministryně obrany vystoupit z EU, protože většina států vidí konflikt na Blízkém východě jinak? V minulosti nevyšlo ledacos – investice z Číny i Tchaj-wanu. Alespoň jsme ale nebyli tak očividně směšní jako výroky pronášenými ve vývrtce. Černochová míru nepomohla, nás tak zesměšnila a ve špatném světle se vyjevila.

Tagy:
OSN Polsko ODS Petr Fiala Evropská unie Jana Černochová Gaza Ministerstvo obrany České republiky Oscar Wilde Rada pro lidská práva