Česko čeká povinné očkování pro šedesátníky, potvrdil Vojtěch. Koho dalšího se bude týkat?

Očkování seniorů

Tisková konference Adama Vojtěcha

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil, že v Česku bude povinné očkování. Týkat se má věkové skupiny 60+ a vybraných profesí včetně mediků.

Vyhláška o povinném očkování pro lidi starší 60 let, policisty, vojáky, hasiče, další ozbrojené složky, zdravotníky, mediky, studenty zdravotnických škol a zaměstnance v sociální péči vyjde ve Sbírce zákonů už příští týden.

Povinnost očkování by pro výše zmíněné skupiny měla platit od března příštího roku.

„Když se podíváme na vyjádření evropských politiků, je jasné, že Evropa se obrací k povinné vakcinaci proti covidu. Česko by mělo jít rovněž touto cestou,“ míní Vojtěch.

Co na to nová vláda?

V polovině prosince by však měla nastoupit nová vláda Petra Fialy. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doposud povinné očkování odmítal. Je tak otázkou, zda budoucí kabinet vyhlášku nezmění.

K povinnému očkování se zamítavě postavili i odborníci spolupracující s budoucí vládou v čele s předsedou české vakcinologické společnosti Romanem Chlíbkem. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že očkování seniorů jeho skupina jednoznačně doporučuje, ale měli by k tomu dospět sami a svobodně.

„Pokud zavádět povinné očkování, tak pro všechny, a nikoliv takto vybírat jen některé věkové kategorie,“ dodal Chlíbek. Na druhou stranu je však zcela pro povinné očkování u vybraných pracovních skupin, tedy například u zdravotníků. „Profesní očkování je zcela jistě na místě,“ doplnil Chlíbek v rozhovoru CNN Prima NEWS.

Tagy: