V Česku řádily silné bouře. Prahu zasypaly kroupy, voda zaplavila i Státní operu

Česko ve středu odpoledne zasáhly silné bouřky.

Voda zaplavila Státní operu

Česko ve středu odpoledne zasáhly silné bouřky s krupobitím. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se vyskytly v Praze a okolí, v Jeseníkách, na Plzeňsku a Jindřichohradecku. Hasiči vyjížděli k desítkám popadaných stromů a zatopených sklepů. Voda zaplavila i podzemí Státní opery, kde způsobila značné škody. Výstraha je nadále v platnosti pro celé území České republiky, hrozí také přívalové povodně.

„Na Prahu padají kroupy. Aktuálně zasahujeme u několika případů, jedná se o popadané stromy,“ informovali ve středu odpoledne pražští hasiči na sociální síti X s tím, že doposud vyjížděli ke 12 případům. Zhruba po hodině už ale bylo případů více. „Po vydatném dešti, bouřce a kroupách zasahují profesionální a dobrovolní hasiči po celém území Prahy, nejvíce v centru a v severní části. Likvidují popadané stromy a čerpají vodu ze zatopených sklepů. K 19. hodině jsme vyjížděli ke čtyřicítce událostí,“ uvedli hasiči. Krátce před půl devátou už evidovali zhruba 80 zásahů.

Podle Technické správy komunikací hlavního města Prahy se kvůli vodě na vozovce uzavřel Zlíchovský tunel. Pražská integrovaná doprava (PID) také varovala před krátkodobým omezením provozu kvůli počasí. Říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem půl sedmé na první povodňový stupeň, který znamená bdělost.

Voda natekla i do podzemí Státní opery. „Po bouřce je zatopené. Kanalizace nezvládla zachytit proudy vody, jsme v kontaktu s pražskými hasiči,“ sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Ve Státní opeře se stále snažíme odčerpat vodu ze suterénu. Voda způsobila značné škody,“ napsali hasiči na sociální síti X.

Silné bouřky zaměstnaly také středočeské hasiče. „Do dnešní 19. hodiny jsme 17× odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji na Příbramsku (7 událostí), Praze-západ (5 událostí) a Mělnicku (3 události). Dvakrát jsme čerpali vodu na Praze-východ a jednou na Mělnicku. Čtyřikrát jsme odstraňovali nebezpečné stavy,“ uvedli hasiči. Dalších 22 událostí pak přibylo mezi 19. a 20. hodinou. „Od 20. do 21. hodiny přibylo dalších 28 událostí v souvislosti s počasím,“ upřesnili.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se silné bouřky kromě Prahy vyskytly také na Plzeňsku, v Jeseníkách a na Jindřichohradecku. „Zejména v okolí Prahy čekejte výraznější komplikace s ohledem na hustě obydlenou a zastavěnou oblast. Rizikem jsou intenzivní přívalové srážky a nárazy větru. Kroupy se mohou vyskytnout pouze menší,“ informoval na Facebooku.

AKTUALIZACE: 18:05 - pro oblast Prahy a okolí jsme vydali výstrahu před pozorovaným jevem. Pozor na intenzivní srážky a...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, August 16, 2023

Krátce po osmnácté hodině vydali meteorologové pro Prahu a část Středočeského kraje výstrahu. „V Praze a okolí se vytváří velmi silná bouřka doprovázená krátkodobými přívalovými srážkami, silnějšími nárazy větru a kroupami,“ uvedli meteorologové na svém webu.

Výstraha před pravděpodobným výskytem velmi silných bouřek je v platnosti takřka pro celé území České republiky. První stupeň varování platí pouze pro jih Moravy. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny přes padesát milimetrů a kroupami kolem dvou centimetrů,“ varují meteorologové.

Lokálně se očekává také přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně. „Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ uvedli meteorologové.

Tagy: