Na vánoční „flaškostrom“ na Českolipsku padly tisíce pivních lahví. Měří téměř pět metrů

Vánoční strom z pivních lahví

Vánoční strom z lahví

Originální vánoční strom mají ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Je zelený a svítí jako všechny ostatní, ale je postavený z tisícovek pivních lahví. Parta kamarádů ho staví už šestým rokem přímo na hrázi místního rybníka.

Na počátku prý byla inspirace z Moravy. „Viděli jsme, že někde ve sklípku mají stromek z lahví od vína a napadlo nás udělat to samé z pivních lahví. První stromek měl necelé dva metry, ten letošní už má skoro pět,“ popisuje Patrik Želechovský, člen spolku Järgen family, který stromek staví.

Letošní „flaškostrom“, jak mu místní říkají, je vytvořený z 3 800 lahví, podstavu tvoří dvě stovky přepravek. „Konstrukce je z polystyrenu, ve kterém jsou díry a do nich jsou lahve napíchané,“ uvádí Želechovský.

Stavba prý trvala čtyři až pět hodin. Strom z pivních lahví jezdí do Stráže pod Ralskem obdivovat lidé ze širokého okolí. „To muselo dát strašnou spoustu námahy, všechno to pivo vypít, nechtěl bych zažít tu kocovinu,“ směje se jeden z přespolních.

Parta kamarádů z Järgen family, spolku pojmenovaného na počest zesnulého kamaráda, ale všechny lahve vyprázdnit nemusí. „Poté, co jsme před lety postavili první, nám už pivovar dává prázdné lahve k dispozici sám,“ usmívá se Patrik Želechovský.

Strom hlídá kamerový systém. Není divu, každá přepravka má hodnotu sto korun a pivní lahve by se daly vrátit do oběhu za víc než deset tisíc. „Musím zaklepat, že lidi u nás na tom ještě asi nejsou tak špatně, zatím se nikdo nepokusil ukrást ani jednu. A věřím, že to tak i zůstane,“ doufá spoluautor. Skleněný strom bude ve Stráži pod Ralskem stát tradičně až do Tří králů.

Tagy:
pivo Vánoce Liberecký kraj vánoční strom Stráž pod Ralskem pivní lahve