Silný vítr udeřil na Česko. Vyvrátil vánoční strom v Litvínově, na Sněžce řádil orkán

V Česku udeřil silný vítr. Podle meteorologů, kteří vydali výstrahu, má dosahovat rychlosti až 90 km/h, na Sněžce však nabyl rychlosti orkánu. V nárazech správa polského Krkonošského národního parku naměřila rychlost 134,3 km/h. Kvůli silnému větru spadl i vánoční strom na náměstí v Litvínově.

Vlivem silného větru spadl vánoční strom v noci na neděli v severočeském Litvínově. Nikoho nezranil. Desetimetrový smrk stál přímo na náměstí.

„Je to pro nás nepříjemná záležitost, protože strom je symbolem Vánoc. Rozhodli jsme ale, že ho zlikvidujeme. Z hlediska bezpečnostního nevíme, jak vypadá a zda není poškozen,“ uvedla místostarostka Erika Sedláčková (KSČM) redakci CNN Prima NEWS. Incidentem se policie prozatím nezabývá.

Potíže s větrem hlásí i Sněžka, kde jeho rychlost dosáhla orkánu. V nárazech vítr na Sněžce dosáhl rychlosti 134,3 km/h, uvedla na Facebooku správa polského Krkonošského národního parku. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Vichřice zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Horská služba Krkonoše v neděli vydala výstrahu před silným nárazovým větrem, který může mít na hřebenech rychlost nad 108 kilometrů v hodině a v nižších polohách přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině, uvedli na webu správci lanovky.

Na hřebenech Krkonoš leží do 30 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech stále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. „Větší vrstva sněhu je na závětrných svazích a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout malé laviny z klouzavého sněhu, které se zastaví ještě na svahu,“ uvedl Jan Doubek z Horské služby Krkonoše.

Sami meteorologové před silným poryvem větru varovali, vydali výstrahu. Ta je platná pro části několika krajů: Jihomoravského, Pardubického, Jihočeského, Olomouckého a Vysočiny. Vítr může dosahovat rychlosti až 90 km/h, lidé by si měli zabezpečit okna a dveře. Stejně tak by měli uklidit předměty, které se mohou uvolnit.

Tagy: