Česku hrozí povodně. Labe je v Děčíně na nejvyšším stupni, hladina stoupá i jinde

Hladina Labe v Děčíně dosáhla ve čtvrtek večer třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity. Dál pozvolna stoupá i výška hladina řeky v Ústí nad Labem a Litoměřicích, vyplývá to z informací Povodí Labe. Voda se v některých úsecích dostala na cyklostezku podél řeky. Zavřena je cesta z Děčína na Dolní Žleb a neprůjezdný je v Děčíně podjezd Četransu v Malšovicích.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpovídá, že řeka v Ústeckém kraji bude kulminovat v noci na sobotu, nebo v sobotu. Následné poklesy budou velmi pozvolné.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se žene bouře Henk. Přináší vytrvalé lijáky a vichr, hrozí záplavy

Na hranici 560 centimetrů, při které začíná platit třetí povodňový stupeň, se řeka v Děčíně dostala ve 22:30. V Ústí nad Labem i Litoměřicích k jeho dosažení chybí několik centimetrů. Vzhledem k tomu, že dotéká voda z horního toku řeky a přítoků, bude hladina ještě stoupat. V nejbližších hodinách bude nejvyšší stupeň podle ČHMÚ dosažen také v Ústí nad Labem a Litoměřicích.

Voda zatím v kraji nenapáchala větší škody. Provoz v krajském městě výrazně zkomplikovalo zatopení Přístavní ulice. Ráno se tvořily mnohakilometrové kolony aut. Po zprovoznění protipovodňové vany a odčerpání vody z ulice byl už provoz odpoledne bez komplikací.

V povodí Ohře platí v Ústeckém kraji první povodňový stupeň v Lounech, Stranné na Chomutovsku, na Bílině v Trmicích nedaleko Ústí, na potoce Liboc ve Vilémově na Chomutovsku a na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sníh zvýší riziko lavin

Tagy: