Český hokej zasáhla smutná zpráva. V 58 letech nečekaně zemřel držitel Stanley Cupu Klíma

Bývalý hokejový útočník Petr Klíma zemřel. S nečekanou zprávou přišel web iSport.cz. Známého sportovce měli najít doma v Chomutově bez známek života. Klíma je držitelem Stanley Cupu.

Klíma právě na web iSport.cz pravidelně přispíval svými komentáři. Jak dále redakce zmiňuje, ještě na konci února hokejová legenda navštěvovala extraligová utkání. Klíma sledoval také finále, v němž se objevil i jeho syn Kevin.

ČTĚTE TAKÉ: V boxech F1 se to hemží miliardáři. Kdo jsou nejzámožnější muži v zákulisí?

O několik dnů později, ve svých 58 letech, zemřel. Web dodává, že důvod jeho brzkého odchodu není znám. Informaci potvrdili zástupci sportovního klubu Kadaň, kde v minulosti působil jako generální manažer.

„S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie. Zemřel ve věku 58 let. Odpočívej v pokoji,“ uvedli také správci profilu HC VERVA Litvínov.

Klíma debutoval v lize v sezoně 1981/82, v roce 1985 emigroval a začal hrát v NHL. V ní hájil barvy Detroitu, Edmontonu, Tampy Bay, Los Angeles a Pittsburghu. V elitní kanadsko-americké lize odehrál 786 zápasů, ve kterých vstřelil 313 branek a přidal 260 asistencí. Dalších 95 utkání s bilancí 28 gólů a 24 asistencí přidal v play off. V historické tabulce českých střelců v NHL je šestý, jako první se dostal přes hranici 300 branek.

V domácí nejvyšší soutěži hrál Klíma vedle Litvínova i za Jihlavu, s níž v letech 1984 a 1985 získal mistrovský titul. Společně s Petrem Rosolem a Vladimírem Kamešem vytvořili elitní útok, který patřil k nejlepším v soutěži. Prosadili se i do reprezentace a představili se například na Kanadském poháru v roce 1984. O rok později připravilo Klímu zranění o start na mistrovství světa v Praze, kde tehdejší Československo získalo zlaté medaile.

V NHL Klíma skončil po sezoně 1998/99, o dva roky později se vrátil do Litvínova a odehrál ještě dvě sezony v extralize. Před startem sezony v roce 2003 ukončil aktivní kariéru.

V nejvyšší české soutěži momentálně působí jeho dva synové. Kevin je hráčem Hradce Králové, Kelly v minulých dnech vyměnil dres Mladé Boleslavi za Liberec.

Tagy: