V boxech F1 se to hemží miliardáři. Kdo jsou nejzámožnější muži v zákulisí?

Synonymem formule 1 je obrovský balík peněz, který si aktéři královny motoristických disciplín pravidelně rozdělují. Při závodech v Monte Carlu nebo Las Vegas toto pozlátko z paddocku i okolí trati přímo prýští. Magazín Forbes popsal výši a strukturu příjmů šesti nejbohatších osobnosti zákulisí F1.

Podobně jako třeba ve fotbale nebo hokeji jsou nejviditelnější skupinou vydělávajících tváře, které daný sport prodávají, v případě formule 1 piloti. Ještě většími boháči jsou ale lidé, kteří celý tento „cirkus“ ovládají, ať už z pozice majitelů jednotlivých stájí, sponzorů či majitelů mediálních skupin.

ČTĚTE TAKÉ: Za Schumachera odpovídala umělá inteligence. Fanoušci zuří, rodina chce bulvár hnát před soud

Z chudých poměrů 50. a 60. let, přes rozvoj komerce za dlouhé éry krutovládce Bernieho Ecclestonea se zisky v F1 rozvinuly do současnosti ovládané od roku 2016 společností Liberty Media. Ta za práva na formuli 1 zaplatila před sedmi letdy 4,4 miliardy dolarů, nablýskaný produkt má ale dnes podle magazínu Forbes hodnotu již 17,1 miliardy dolarů, což je v přepočtu přibližně 364 miliard korun.

Carlos Slim

Mexičan Carlos Slim je v branži uznávanou jedničkou. Tento telekomikační magnát vlastnící korporaci América Móvil, která mimo jiné spravuje mobilní operátory Telmex, Telcel a Claro, je jedním z hlavních sponzorů týmu Red Bull Racing. Logo firmy Claro se zřetelně tyčí na předním křídle monopostů Checa Péreze a Maxe Verstappena. Podle Forbesu je Slim v současnosti osmým nejbohatším člověkem na světě a jeho majetek v hodnotě 96,8 miliardy dolarů dalece převyšuje jmění ostatních osobností, které se ve světě F1 pohybují.

James Ratcliffe

James Ratcliffe, který prostřednictvím společnosti Ineos vlastní 33% podíl v donedávna veleúspěšné stáji Mercedes-AMG Petronas F1, je nejbohatším Britem. Podle Forbesu se jeho jmění blíží 15 miliardám eur. Zmíněná Ratcliffova společnost Ineos je jednou z největších chemických korporací na světě.

Dietrich Mateschitz

Nedávno zesnulý Dietrich Mateschitz byl velmi známou tváří v pozadí F1. V 80.letech tento Rakušan založil světoznámou značku Red Bull vyrábějící energetické nápoje, která v prvním desetiletí současného milénia vstoupila jako stáj i do formule 1, kde zatím dosáhla šesti mistrovských titulů. Podle Forbesu disponoval majetkem v hodnotě 25,2 miliardy eur a kromě týmu F1 vlastnil třeba i rakouský Red Bull Ring (dříve A1 Ring, ještě dříve Österreichring), tradiční místo konání VC Rakouska.

Lawrence Stroll

Mezi mediálními magnáty se vyjímá módní guru z Kanady. Lawrence Stroll, jenž v minulosti úspěšně investoval do textilních značek jako Tommy Hilfiger nebo Michael Kors, disponuje majetkem ve výši 3,32 miliardy eur. V současnosti je nejviditelnější jako šéf klasické britské značky Aston Martin, v níž vlastní 23% podíl, současně je majitelem týmu Aston Martin F1 Team, za kterou závodí i jeho syn Lance.

John C. Malone

Formálním, nikoliv však stejně působícím, nástupcem Bernieho Ecclestonea na trůnu formule 1 je tento muž. John C. Malone je americký telekomunikační magnát, do jehož portfolia patří komerční práva na Formuli 1 prostřednictvím skupiny Formula 1 Group, kterou vlastní Malonova společnost Liberty Media. Tuto korporaci v roce 1991 založil sám Malone a v současnosti se může pyšnit titulem nejhodnotnějšího sportovního impéria na světě. Majetek v hodnotě přibližně 8,57 miliardy dolarů se mu kromě toho hromadí také díky vlastnictví Atlanta Braves, týmu Major League Baseball v USA.

Toto Wolff

Rakouský šéf týmu Mercedes-AMG Petronas F1 je jednou z nejdůležitějších a nejviditelnějších tváří formule 1. Kromě toho, že úspěšnému týmu, za nějž jezdí mnohonásobný mistr světa Lewis Hamilton, velí, mu patří také velký balík jeho akcií rovným dílem se společností Ineos a mateřskou Mercedes-Benz Group. Wolff má ale minoritní podíly i v dalších týmech F1, konkrétně mu říká pane 0,95% podíl v Aston Martinu, a donedávna také 5% podíl ve Williams F1. Hodnotu jeho majetku Forbes odhaduje na 920 miliard eur.

Tagy: