Českým hokejistům do 20 let proklouzla medaile mezi prsty. V boji o bronz podlehli Švédům

Čeští hokejisté prohráli v zápase o bronz na juniorském mistrovství světa v Edmontonu se Švédskem 1:3 a dál čekají na medaili z této akce. Naposledy ji získali v roce 2005, kdy skončili třetí. O jedinou českou branku se postaral v přesilové hře Michal Gut. Na švédském vítězství se podílel spolehlivým výkonem brankář Jesper Wallstedt, který si připsal 27 úspěšných zákroků.

Seveřané se v semifinále proti Finsku střelecky neprosadili, proti českému výběru hned v úvodu dvakrát trefili brankovou konstrukci. Nejprve ve 2. minutě Lysell, poté ve 4. minutě při přesilovce Andrae.

Následně se do slibné šance dostal Olausson, gólman Suchánek byl ale připraven. Do vedení se Švédové dostali v 15. minutě, kdy Lysell přebruslil Ticháčka, rychle objel branku a před přesunujícím se Suchánkem stihl zasunout puk za brankovou čáru.

Češi drželi se soupeřem krok v počtu střeleckých pokusů, brankáře Wallstedta ale výrazněji neohrozili.

Ve 22. minutě se do slibné šance dostal Gut, vyrovnat však nedokázal. Hauser o deset minut později nevyužil zaváhání Olssona. Ve 34. minutě byl vyloučen Edvinsson a Češi první přesilovku rychle využili. Jiříčkovu střelu vyrazil Wallstedt přímo do Guta a švédský bek se mohl po osmi sekundách vrátit na led.

Nerozhodný stav ale vydržel jen 109 sekund. Bezprostředně po buly se prosadil Rosén. Ještě ve druhé části mohl opět vyrovnat Ivan, trefil ale jen tyč.

Ve třetí části měli Češi šanci přidat druhý gól v početních výhodách, nedokázali ale využít dva tresty švédského kapitána Andraeho. Wallstedt si s pokusy Kulicha a Menšíka poradil. Seveřany mohl uklidnit Olausson, Suchánek byl ale pozorný.

V 57. minutě se po rychlém protiútoku prosadil Sjödin a rozhodl. Češi nerezignovali, obránce Čech vzápětí trefil tyčku. Vyrovnat se svěřencům trenéra Radima Rulíka ale nepodařilo ani při dlouhé power play.

Tagy: