Potřebuji vědět, o co tady jde. Tenisového šampiona Murrayho děsí záhadné křeče

Tenisově by měl na to, aby se na generálce před US Open v Cincinnati podíval do třetího kola. Tělo ale řeklo ne. Kvůli vyčerpání, tedy nemožnosti pobíhat na kurtu podle představ, Andy Murray britský střet s Cameronem Norriem prohrál. Trojnásobný grandslamový šampion byl po vyřazení značně zoufalý z toho, že nezná příčinu svých bolestivých křečí.

Už před třemi lety byl Murray blízko tomu, aby se rozloučil s profesionální kariérou a stal se z něj „důchodce“. Znovu ho začala trápit prokletá kyčel, která mu pořádně zavařila už v předcházejících sezonách. Ale i po druhé operaci a náročné rekonvalescenci se dokázal vrátit mezi tenisovou elitu.

Stále dokazuje, proč byl světovou jedničkou. Proč vyhrál dvakrát Wimbledon a jednou US Open. Proč má doma dvě zlaté medaile z olympijských her. Nicméně tělo 35letého Murrayho – snad vyjma stále relativně čerstvé umělé kyčle – stárne a vysílá signály, že by si možná už rádo dopřálo klid. V pokročilejších fázích zápasů totiž Brita s titulem „sir“ zejména teď na zámořských tvrdých kurtech sužují křeče.

Bolesti přišly ve Washingtonu, Montrealu i nyní v Cincinnati. Proti jinému matadorovi, Stanu Wawrinkovi, ještě dokázal rodák z Glasgow zatnout zuby a z třísetové bitvy vzešel jako vítěz. Ve druhém kole, čelící semifinalistovi nedávného Wimbledonu Cameronu Norriemu, zvládl sice první set, ale pak se začínal prát sám se sebou.

„Neříkám, že bych ten zápas vyhrál. Ale na konci to bylo opravdu špatné. Mělo to velký vliv na mou hru už od poloviny posledního setu,“ popisoval novinářům po prohře 6:3, 3:6 a 4:6. „Každý hráč má s křečemi zkušenosti, obzvlášť v těchto těžkých letních podmínkách. Nicméně mně se to stává pravidelně, na mnoha turnajích. Mám z toho velké obavy,“ neskrýval vítěz 45 titulů na okruhu ATP.

Letos po čtyřech letech opět nalezl místo v první stovce žebříčku. Nové starosti ale zvedají otázku, jestli se v ní dokáže ještě nějakou dobu udržet. Jeho křeče totiž mají neznámou příčinu a nejobvyklejší zažehnání tohoto problému – magnesium – v jeho případě není spásné. „Děsí mě to. Potřebuju najít řešení. Nikdo přesně neví, proč se mi to děje. Může to být špatná hydratace, strava, únava, nedostatek kondice, stres. Potřebuju vědět, o co tady jde,“ pokračoval Murray.

Nebezpečí oznámení konce kariéry

Pokud nezjistí, co se děje, bude opět po čase ve hře ukončení kariéry. Ale ohledně vyhlášení pověšení rakety na hřebík je opatrný. Vypadá to, že by upřednostňoval nenápadnější variantu odchodu z kurtů.

„Vždycky jsem si představoval, že ukončím kariéru na turnaji ve Velké Británii. Jenže když jsem pak v roce 2019 hrál na Australian Open pětisetový zápas v prvním kole a prohrál jsem, říkal jsem svému týmu, jestli to nebyl ten moment. Byl to skvělý zápas, bojoval jsem do konce, v závěru jsem v podstatě nemohl chodit, nechal jsem tam všechno. Kdyby to takhle skončilo, bylo by to fajn,“ vrátil se Murray ke strhujícímu duelu se Španělem Robertem Bautistou Agutem.

Uvedl také, že když dopředu oznámí konec kariéry, mohou být zápasy po „avízu“ psychicky dost těžké. Zkrátka hráč se chce na závěr dlouhé kapitoly vytáhnout, neloučit se ostudou, což ho může svazovat. „Celé to dost ovlivňuje výkon. Takže nevím, jestli něco takového oznámím, nebo prostě jen jednoho dne skončím,“ uzavřel.

První možnost zvolila americká legenda Serena Williamsová. Jen tedy nepreferuje spojení „odchod do důchodu“, ale vývoj. Její kariéra by se měla vyvinout k definitivnímu konci na blížícím se newyorském grandslamu.

Tagy: