Sázka na králičí jistotu, „ledové“ medaile i Srdce do hry. Co jste o MS v hokeji 2024 nevěděli

Hokejoví fanoušci, a zejména ti z České republiky, netrpělivě vyhlížejí 87. ročník mistrovství světa v hokeji. Letošní šampionát se odehraje na domácí půdě, konkrétně ve sportovních arénách v Praze a Ostravě. V termínu od 10. do 26. května zabojují reprezentanti šestnácti zemí o „ledové medaile“ z dílny mistrů sklářů v Novém Boru. Fanoušky v O2 areně a Ostravar Aréně budou bavit stejní maskoti jako v roce 2015: králíci Bob a Bobek. Jaké dresy čeští hráči oblečou a jak vypadá logo pro MS v hokeji 2024? Redakce CNN Prima NEWS vám přináší přehled zajímavostí.

Už 10. května vypukne na stadionech v Praze a Ostravě hokejové šílenství. Fanoušci v národních dresech, s českou trikolórou na tvářích a mnohdy i s malými plyšovými maskoty, zamíří podpořit národní výběr ve světovém boji o medaile. Přípravu na začátek šampionátu jim mohou usnadnit a zkrátit i zajímavosti a základní pravidla, která se s třetím mistrovstvím v hokeji v Česku pojí.

O čem si v článku přečtete:

Návrat k osvědčeným maskotům

Fanoušky budou na 87. ročníku hokejového mistrovství světa přímo v pražské a ostravské aréně a jejich okolí bavit maskoti, kteří si svou premiéru na šampionátu v roce 2015 již odbyli: králíci Bob a Bobek. Dva hlodavci z klobouku kouzelníka Pokustóna před devíti lety sklidili obrovský úspěch, proto se pořadatelé letos rozhodli pro sázku na jistotu. I letos se mohou diváci MS v hokeji těšit na králíky oblečené v dresech s čísly 20 a 24.

Došlo však k jedné změně. „Bob a Bobek neobléknou české národní dresy, nýbrž ty s logem šampionátu. Oproti roku 2015 navíc budou maskoti nosit modré dresy místo červených,“ sdělili Vladimír Šafařík, generální sekretář MS 2024 IIHF a Petr Bříza, prezident organizačního výboru v Praze.

Oba přiznali, že najít vhodného maskota, který by odrážel pořadatelskou zemi, hokej, tým a další náležitosti je velmi komplikované. Ze všech návrhů – mezi nimiž se nacházel i Krteček – však nakonec opět vyhráli králíci.

Oznámení, že se po stadionech budou prohánět Bob s Bobkem, zaznamenal celý národ. Málokdo však zaregistroval představení oficiálního loga letošního šampionátu a slogan pro rok 2024.

„Naším úkolem bylo vytvořit design, který se co nejvíce přibližuje emocím a vášním spojeným s jedinečnou oslavou ledního hokeje v České republice,“ vysvětlil Bříza. Logem se proto stal puk s emocemi. „Puk je fyzickým srdcem ledního hokeje a přeneseně jsou jím i fanoušci a jejich emoce. Zároveň se celá Česká republika stane na tři týdny srdcem hokejového světa,“ podotkl.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte rozhovor s Jiřím Šlégrem: Jsme hokejový národ, říká. Mistrovství spojuje lidi

„Puk, hráči, fanoušci, Česká republika – to vše představuje tepající srdce hokeje během mistrovství světa v ledním hokeji 2024. Tato slova se odrážejí v designu emotikonů puku i ve sloganu Srdce do hry,“ prozradil Bříza.

Na dres se vrací znak(y)

Čeští reprezentanti obléknou dresy, které prošly největší proměnou. K radosti nejen řady fanoušků, ale i samotných hráčů či prezidenta svazu Aloise Hadamczika, se na ně vrací velký státní znak.

„Dres je krásný, kvalitní a čistý, i když je tam relativně dost partnerů a značek. Podařilo se nám domluvit, aby jejich loga nevyčnívala a nerušila celkový vizuální dojem dresu. Přeci jen mluvíme o národním dresu a ten musí snést nejvyšší parametry a mít charakter. Jsme spokojeni s designem i kvalitou, která se oproti loňskému dresu posunula kupředu,“ sdělil obchodní a marketingový ředitel Českého hokeje Ondřej Šnaidauf.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: DRUHÝ ŽIVOT ŠAMPIONŮ. Nejste invalida. A mohl jste si za to sám, slyšel beznohý Bernat

Zároveň však nechybí ani mnohými kritizované svazové logo, které bylo přesunuto na ramena, a to rovnou dvakrát. Dresy jsou velice podobné těm, které Češi oblékli na olympiádě v Pekingu v roce 2022. Tehdy si díky nim mohli reprezentanti pod vedením bývalého trenéra Filipa Pešána připsat jeden z triumfů. Chvála přicházela nejen od fanoušků, ale i od renomovaných novinářů.

Medaile s českým puncem

Po celou dobu mistrovství budou reprezentanti na stadionech v Praze a Ostravě usilovat o to nejcennější – medaile z křišťálového skla s kovovou obroučkou, z nichž každá váží 250 gramů. Jejich podobu odhalili v pondělí 18. března v metropoli na tiskové konferenci organizátoři šampionátu.

Za podobou letošních nejcennějších odměn stojí designérka Kateřina Handlová, samotné medaile pak pochází z dílny mistrů sklářů v Novém Boru. Stejně jako před devíti lety pořadatelé vsadili na jistotu. I v roce 2015 byly medaile ve tvaru puku tvořeny kombinací galvanizovaného kovu a českého křišťálu.

Letos má kruhový tvar evokovat kotouč, tělo medaile s vybroušenými ostrými řezy pak rozbruslený led. Obroučka je vysoustružena z nerezové oceli a odkazuje k mantinelům, jež hrací plochu ohraničují. Design stuhy byl navržen v typické české trikolóře – červené, modré a bílé barvě, která je však patrná jen při pohledu na kompletní sadu.

„Ledové“ medaile ocenil v roli ambasadora i Jiří Šlégr, olympijský vítěz z Nagana, mistr světa a vítěz Stanleyova poháru. „Medaile se mi opravdu moc líbí, je to krásná práce. Věřím, že kluci budou mít obrovskou chuť některou z těch medailí urvat. Když se vrátím do roku 2004, kdy jsme hráli poprvé v O2 areně před vyprodaným publikem a medaili jsme nezískali, bylo mi to strašně líto. Věřím, že tentokrát se to podaří a uděláme si radost,“ přeje si bývalý vynikající obránce.

Za českým mančaftem do pražské arény

Od 10. do 26. května 2024 se národní výběry utkají na stadionech ve dvou městech: Praze a Ostravě. Konkrétně české fanoušky bude více zajímat metropole, neboť se jedná o působiště skupiny A, které jsou Češi letos součástí.

O postup do čtvrtfinále se ve skupině A postupně Češi utkají s Finskem, Kanadou, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Rakouskem a Velkou Británií.

ČTĚTE TAKÉ: Play-off na MS v hokeji 2024. S kým by se Češi mohli utkat ve čtvrtfinále?

Stejně jako v minulosti – konkrétně v roce 2004 a 2015 – budou fanoušci moci osobně reprezentanty povzbudit v pražské O2 areně. Ta se může pyšnit kapacitou přes 17 tisíc diváků. V multifunkční hale proběhnou nejen zápasy základní skupiny a čtvrtfinále, ale také semifinále, boj o bronzovou medaili a finále.

Druhým stadionem, kde se jednotlivé reprezentace skupiny B utkají o postup do čtvrtfinále, je Ostravar Aréna v Ostravě s přibližně 10 tisíci sedačkami v hledišti. Stejně jako v pražské aréně se zde hrály i oba předchozí domácí šampionáty. Letos se zde utkají USA, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko.

V historii samostatného Česka je tuzemskou pořadatelem mistrovství světa v hokeji potřetí. Předchozí šampionáty Česká republika hostila v roce 2004 a 2015: a ani jednou nezískala vytoužené medaile. Letos má výběr trenéra Radima Rulíka ambice napotřetí turnaj doma zakončit s medailí na krku.

Počet hostování Stát Roky
12 Švédsko 1949, 1954, 1963, 1969, 1970, 1981, 1989, 1995, 2002, 2012, 2013, 2025*
11 Československo (turnaje na území Česka) – Česko 1933, 1938, 1947, 1959, 1972, 1978, 1985, 1992, 2004, 2015, 2024
11 Švýcarsko 1928, 1935, 1939, 1948, 1953, 1961, 1971, 1990, 1998, 2009, 2026*
10 Finsko 1965, 1974, 1982, 1991, 1997, 2003, 2012, 2013, 2022, 2023
10 Německo 1930, 1936, 1955, 1975, 1983, 1993, 2001, 2010, 2017, 2027*

*v tabulce jsou zaneseny i turnaje, které jsou oficiálně danému státu v budoucnosti přiřknuty.

Při pohledu do celkové historie šampionátu se na území České republiky konalo celkem jedenáct mistrovství. Nejčastější pořadatelskou zemí je Švédsko. Do pomyslné TOP 5 se zařadilo také Švýcarsko, Finsko a Německo.

Protipólem jsou tři země: Bělorusko, Kanada a Slovinsko (v době pořádání mistrovství ještě Jugoslávie). Všechny tyto země turnaj hostily pouze jednou.

Fanzóny u stadionů lákají na program i pivo

Organizátoři mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě připravili pro fanoušky u obou arén fanzóny, které v součtu pojmou až 12 tisíc návštěvníků. Větší prostor o rozloze 8 400 m² s kapacitou 7 000 lidí bude u pražské arény, v moravskoslezské metropoli bude k dispozici 7 000 m² pro až 5 000 osob.

Do obou fanzón budou mít přístup i fanoušci bez vstupenek na jednotlivé zápasy a pro všechny bude každodenně připraven bohatý doprovodný program. Stejně jako na řadě podobných míst v Česku v nich ale nepůjde platit hotově, oznámili pořadatelé na neformálním setkání s novináři.

  • Fanzóny se budou každodenně otvírat ve 14 hodin.
  • V případě dnů s třízápasovým programem se otevřou už v 11 hodin.
  • Uzavírat se budou s ohledem na pravidla rušení nočního klidu ve 22:00.
  • Vstup je zdarma.

Pro národ se slabostí pro pivo nesmí chybět ani tento chmelový nápoj. Značku piva v arénách organizátoři ovlivnit nemohou, pro fanzóny však platí jiná pravidla – povolení získal Pilsner Urquell, dlouholetý partner českého hokeje.

Zatímco například v pražské aréně bude stát 0,4 Staropramenu 90 korun, ve fanzónách se bude půllitr Plzně prodávat za 110 korun. „Výsledná suma, kterou určil organizační výbor, vzešla z pečlivé analýzy u obdobných vrcholných akcí v tuzemsku i zahraničí,“ řekl Bříza. Součástí nabídky budou i nealkoholická piva.

Nápoje budou čepovány do vratných kelímků, u kterých se bude platit záloha 100 korun. „Každá pokladna bude umět vrátit zálohu na kelímek. Navíc ve fanzónách bude vždy i speciální stan, kde se budou zálohy vracet,“ podotkl manažer Plzeňského Prazdroje Ladislav Kolář. Zálohy se budou vracet bezhotovostně zpět na účet zákazníků. S prázdnými kelímky bude možné vstoupit i do jednotlivých hal.

Pozor na přísná opatření v halách

Vzhledem k rozsahu celého šampionátu se myslí i na bezpečnost. Před vstupem do arén i oficiálních fanzón proto bude probíhat standardní bezpečnostní kontrola. „Pro zajištění plynulého provozu doporučujeme ponechat nadbytečné a nepotřebné věci ve skladovacích prostorách v okolí arény nebo doma,“ poradil vedoucí odboru bezpečnosti Miloš Benda.

Na oficiálních stránkách pořadatelů je i jednoduchý seznam toho, co by si lidé měli s sebou do arén brát, aby předešli právě zdlouhavým kontrolám:

  • vstupenku
  • doklady
  • peněženku
  • telefon

Co ale skutečně není možné do arén vnést? Elektroniku jako kamery či počítače, drony, zbraně, deštníky, výbušniny, hořlaviny, vlastní jídlo a nápoje, živá zvířata, spreje (například voňavky či deodoranty) o obsahu větším než 100 mililitrů, bubny pro podporu týmů větší než v rozměrech 60 na 40 centimetrů, žádné řehtačky a jiné předměty na podporu týmu, které vydávají zvuk, vlajky o rozměrech větších než tři metry a zavazadla větší než 30 x 20 x 15 centimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Pastrňák na MS v hokeji? Velkým otazníkem by byla jeho psychika, řekl Bříza

„I když to některým z vás může být nepříjemné, mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 je také propagací zdravého životního stylu, proto je v celé hale zákaz kouření, a to včetně elektronických cigaret. V případě porušení tohoto pravidla budete ‚vyloučeni do konce zápasu‘…“ dodávají pořadatelé.

Ostravská aréna byla v ohrožení

Že se 87. ročník hokejového mistrovství světa uskuteční v Česku, se vědělo od roku 2019. Tehdy bylo tuzemsko jedinou zemí, která v roce 2024 měla zájem o pořadatelství. Jistá však nebyla města, v nichž by šestnáct národních reprezentací mělo sehrát turnaj o nejcennější medaile.

Ve hře byla moravská metropole – Brno – které v případě postavení nové arény mělo nahradit Ostravu. V roce 2021 však tuto variantu kvůli časovému skluzu mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund vyloučil.

Tagy: