Play-off na MS v hokeji 2024: S kým by se Češi mohli utkat ve čtvrtfinále?

Boje o medaile na hokejovém mistrovství světa se po devíti letech opět vrátí do České republiky. Semifinále, zápas o třetí místo a finále se odehrají o víkendu 25. a 26. května 2024 v pražské O2 areně. CNN Prima NEWS nabízí přehled o letošním play-off, a to včetně rozpisu pavouka, vysvětlení herního systému i výsledků všech vyřazovacích zápasů. Na koho by český výběr mohl narazit ve čtvrtfinále?

Play-off

V současné podobě herního systému mistrovství světa v ledním hokeji rozhoduje o medailistech vyřazovací část (v angličtině play-off). Celkem 16 elitních týmů je nejdříve rozděleno do dvou osmičlenných základních skupin. Čtyři nejlepší celky z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále. V tento okamžik začíná play-off. Rozlosování čtvrtfinále je pak určené na základě umístění.

V ročníku 2024 se stejně jako v posledních letech uplatní takzvané křížové pravidlo. První ze skupiny A narazí na čtvrtého ze skupiny B a obráceně. Zápasy ve čtvrtfinále proto budou v následující podobě: 1A–4B, 2A–3B, 1B–4A, 2B–3A. Čtyři poražení čtvrtfinalisté se s turnajem rozloučí. Vítěze čeká jednodenní pauza, poté následují zápasy o medaile.

Kdo by mohl být soupeřem Česka ve čtvrtfinále?

Od doby, co se mistrovství světa v hokeji hraje systémem základních skupin a pak vyřazovacím kláním osmi nejlepších zemí, český tým zatím nikdy nezaváhal a vždy postoupil do čtvrtfinále. Na tuto tradici bude chtít navázat i na letošním domácím šampionátu.

Na koho by Češi, kteří odehrají pražskou skupinu A, mohli ve čtvrtfinále narazit? Mezi jednoznačné favority ostravské skupiny B patří Američané a Švédové. Dalším postupujícím celkem by podle bookmakerů mělo být Německo. A mimořádně silný tým budou mít letos také Slováci, kteří se budou spoléhat na posily z NHL. Je velmi pravděpodobné, že klíčový zápas, jenž rozhoduje o úspěchu a neúspěchu, Česko odehraje právě s někým ze zmíněné čtveřice.

Program čtvrtfinále MS 2024

Datum Čas Soupeři Výsledek Místo
23. května 2024 16:20 Praha
23. května 2024 16:20 Ostrava
23. května 2024 20:20 Praha
23. května 2024 20:20 Ostrava

Pokud Česko postoupí do čtvrtfinále, bude hrát od 20:20 v Praze.

Program semifinále MS 2024

Datum Čas Soupeři Výsledek Místo
25. května 2024 14:20 Praha
25. května 2024 18:20 Praha

Pokud Česko postoupí do semifinále, bude hrát od 14:20.

Kdo s kým hraje semifinále?

Ještě v roce 2018 se týmy do semifinále nasazovaly podle pavouka, který vznikl po odehrání skupin. Nyní však platí nový systém založený na minitabulce všech semifinalistů, přičemž hraje první se čtvrtým a druhý se třetím. Současný pavouk tak více reflektuje výsledky základních skupin.

Co rozhoduje o nasazení do semifinále?

  • umístění v základní skupině
  • získané body v základní skupině
  • skóre v základní skupině
  • počet vstřelených gólů v základní skupině
  • umístění v žebříčku IIHF před turnajem

Pokud se naplní papírové předpoklady a do semifinále postoupí první dva týmy ze skupiny A i B, může se stát, že na sebe narazí soupeři, kteří se již utkali v základní skupině. Stačí, aby například vítěz skupiny A měl více bodů než vítěz skupiny B, a naopak druhý ze skupiny B byl lepší než druhý ze skupiny A. Vítězové semifinálových zápasů se mohou těšit na souboj o nejcennější zlatý kov. Pro poražené turnaj nekončí – čeká je ještě duel o bronzovou medaili.

Zápas o 3. místo MS 2024

Datum Čas Soupeři Výsledek Místo
26. května 2024 15:20 Praha

Finále MS 2024

Datum Čas Soupeři Výsledek Místo
26. května 2024 20:20 Praha

Tagy: