Čeští fotbalisté do 21 let postoupili na ME. S Islandem jim v odvetě stačila remíza

Čeští fotbalisté do 21 let postoupili na mistrovství Evropy 2023. Po páteční úvodní výhře 2:1 na hřišti soupeře remizovali v domácí barážové odvetě v Českých Budějovicích s Islandem bez branek. „Lvíčata“ se kvalifikovala na druhý evropský šampionát za sebou a celkově devátý v samostatné historii.

První poločas nabídl jedinou vážnější příležitost. V 21. minutě nacentroval Gabriel do vápna na Sejka, jehož pohotová rána skončila vedle. Hosté gólmana Kováře za celé úvodní dějství vůbec neohrozili.

Poprvé se tak stalo až v 56. minutě, kdy Baldurssonovu střelu z hranice vápna vyrazil Kovář nad. Vzápětí Thorhallsson zpoza šestnáctky těsně minul. Na opačné straně Červův dalekonosný pokus vytáhl brankář Valdimarsson.

Poté dal o sobě znovu vědět soupeř, jenže Óskarsson zblízka hlavičkoval nad a Thordarsonovu střelu z otočky vyrazil Kovář. V 83. minutě si Valdimarsson poradil s Červovou dělovkou po rohovém kopu.

V úvodní minutě nastavení předvedl zákrok zápasu Kovář, který reflexivně zastavil Fridrikssonovu střelu zblízka z voleje. Ten samý hráč Islandu byl poté v páté minutě nastavení vyloučen za úder loktem.

Na závěrečný turnaj postoupilo přímo devět vítězů skupin, s nimi Švýcarsko jako nejlepší celek z druhých míst a automaticky měly účast jistou pořadatelské země Gruzie a Rumunsko. Zbylí čtyři účastníci jsou z baráže. Složení skupin závěrečného turnaje určí los v Bukurešti 18. října.

Tagy:
Evropa Švýcarsko Rumunsko Island Gruzie fotbalista SK Dynamo České Budějovice FC Steaua București