Schickův spoluhráč si zavařil, tepal do režimu v Íránu: Nevydržím mlčet. Styďte se, zbabělci

Špatně zahalené vlasy Íránky Mahsy Amíníové mají rozsáhlé důsledky. V ultrakonzervativní islámské republice se rozjely vytrvalé protesty, které tamní policie potlačuje i ostrou střelbou do davů. Zarážející události ze země v Přední Asii se teď přenášejí i do fotbalového světa. Na problém si svojí nebojácností zadělal spoluhráč Patrika Schicka a Adama Hložka z Bayeru Leverkusen Sardar Azmoun.

Amíníová byla nedávno zbita a zadržena mravní policií jen kvůli tomu, že měla na hlavě špatně nasazený hidžáb. Ve vazbě zkolabovala a 16. září zemřela. Podle úřadů prý kvůli náhlým srdečním problémům. Tomu ale nevěří nejen její rodina, ale také velká část obyvatel Íránu.

Protivládní demonstrace se rozšířily zhruba do 80 měst, íránské ženy si na protest stříhají vlasy a pálí své šátky a tento akt následně publikují na sociálních sítích. I proto se mermomocí snaží vláda blokovat přístup k internetu. Podle organizace Iran Human Rights sídlící v Norsku kvůli bouřlivému dění v ulicích násilně potlačovaném policií zemřelo nejméně 76 lidí.

Pocit nespravedlnosti vnímají i ti Íránci, kteří zrovna nejsou doma. Například členové fotbalové reprezentace, kteří se momentálně v Rakousku připravují na šampionát v Kataru. „Team Melli“ je výkladní skříní íránského režimu, což znamená obrovskou slávu v jejich zemi, ale také vytrvalý dohled kontrolních úřadů.

Ať žijí íránské ženy

Vzhledem k celosvětové mediální pozornosti věnované protestům národní tým raději nejprve zrušil, pro přátelské utkání s Uruguayí tradiční, pozápasovou tiskovou konferenci i účast hráčů v mixzóně. Po tlaku ze strany FIFA i novinářů byly mediální povinnosti obnoveny.

Na utkání na stadionu v St. Pöltenu zavítali členové íránské komunity v Rakousku a dva z nich se neubránili tomu připomenout, co se děje v jejich mateřské zemi. Drželi transparent uctívající památku Amíníové. Jejich podpora nebyla na stadionu vítaná, místní policie demonstranty vyhnala, o čemž informoval Forbes.

Neviděli tak gól střídajícího útočníka Porta Mehdiho Taremiho ze 79. minuty, který Íráncům zařídil vítězství 1:0. U povzbuzující výhry před vrcholem roku byl i další forvard známý z evropských trávníků – Sardar Azmoun, spoluhráč českého dua Patrik Schick a Adam Hložek z Bayeru Leverkusen.

Někteří hráči reprezentace si po zápase začernili své profilové fotky, což mělo představovat gesto vyjadřující souhlas s protesty v Íránu. Azmoun zašel ještě o krok dál a své dojmy sdílel prostřednictvím příspěvku.

„Kvůli interním pravidlům jsme do konce našeho přípravného kempu nesměli nic říct, ale už nevydržím mlčet. Je mi jedno, jestli budu vyhozen z reprezentace, ale to je jen malá daň i za ten nejmenší pramínek ženských vlasů. Styďte se za zbabělé zabíjení lidí, ať žijí íránské ženy,“ napsal.

Tento odvážný a solidární post brzy z Instagramu zmizel, celý Azmounův účet byl dočasně deaktivován. V pondělí ráno byl opět k nalezení, ovšem bez jakékoliv fotografie, kterých měl předtím 27letý hráč přezdívaný „íránský Messi“ desítky.

„Svým příspěvkem chtěl podpořit íránské ženy a ženy obecně na pozadí aktuálního dění v jeho domovské zemi. Dlouhodobě usiluje o zlepšení tamních životních podmínek,“ řekl německému Weltu sportovní ředitel Leverkusenu Simon Rolfes.

Jak sám Azmoun neznačil, nemusí přijít pouze o fotografie na sociální síti, ale také o místo v reprezentaci. Jakkoliv je stěžejní součástí úspěšné íránské fotbalové generace, která se na MS kvalifikovala už potřetí v řadě.

V základní sestavě Íránců pro úterní duel se Senegalem na rozdíl od předchozích utkání chyběl. Na hřiště se dostal po hodině a o chvíli později srovnával na konečných 1:1. Ale bude moct dávat góly za dva měsíce na katarském mundialu?

Tagy:
policie Rakousko protest Írán protesty Patrik Schick fotbal sport Adam Hložek Bayer Leverkusen národní tým íránská fotbalová reprezentace Bayer 04 Leverkusen demonstrace Sardar Azmoun