Česko postupuje na fotbalové Euro do Německa. Za výhru s Moldavskem dostane čtvrt miliardy

Tomáš Chorý

Dozvuky fotbalového skandálu

Čeští fotbalisté v závěrečném utkání kvalifikační skupiny v přímém souboji o účast na mistrovství Evropy porazili doma Moldavsko 3:0 a postoupili na šampionát v Německu v příštím roce. Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého, jimž by stačila i remíza, poslal v Olomouci do vedení ve 14. minutě David Douděra. Po změně stran již v přesilovce po vyloučení Vladislava Babogla z 55. minuty rovněž premiérovým gólem v reprezentačním „áčku“ zvýšil debutant Tomáš Chorý a v závěru se prosadil Tomáš Souček.

Národní celek nastoupil bez tří členů základní sestavy z pátečního utkání v Polsku (1:1) obránců Brabce s Coufalem a útočníka Kuchty, kteří v noci ze soboty na neděli navštívili v Olomouci noční podnik a byli vyřazeni z mužstva.

ČTĚTE VÍCE: Detaily z hotelu fotbalistů: Z hráčů táhl alkohol. Kapitán chtěl skandál tutlat, tvrdí zdroj

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. Soupeře ve skupině mu určí los 2. prosince v Hamburku. FAČR za účast reprezentace na Euru získá prémii v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun. Není jisté, zda tým i na šampionátu povede trenér Šilhavý, jemuž 30. listopadu vyprší smlouva.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale v Olomouci:
Skupina E:
Česko–Moldavsko 3:0 (1:0)
Branky: 14. Douděra, 72. Chorý, 90. Souček. Rozhodčí: Schärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýc.) – Mariani (video, It.). ŽK: Kušej – Revenco, Caimacov, Posmac, Baboglo, Stina. ČK: 55. Baboglo. Diváci: 11 653.
Sestavy:
Česko: Staněk – Vitík, Zima, Holeš – Masopust, Souček, M. Sadílek (58. Král), Douděra – Provod (77. Lingr) – Chorý (85. Chytil), Hložek (58. Kušej). Trenér: Šilhavý.
Moldavsko: Railean – Revenco (46. Cojocaru), Craciun, Baboglo, Posmac, Rjabčuk – Postolachi, Rata (78. Stina), Caimacov (59. Platica), Motpan (46. Damascan) – Nicolaescu (65. Cojocari). Trenér: Clescenco.

Tagy: