Chaos, jednorázové kelímky i nervozita. Pavel řekl, jak to vypadá v zákulisí zasedání OSN

Petr Pavel na zasedání valného shromáždění OSN

Zákulisí zasedání Valného shromáždění OSN

Prezident Petr Pavel má před sebou nejdůležitější vystoupení od doby, co se stal hlavou státu. Na zasedání valného shromáždění OSN vystoupí před státníky z celého světa. CNN Prima NEWS přiznal, že na zasedání je znát chaos, který ale k podobným událostem patří. Přestože je jedním z hlavních témat summitu udržitelnost a životní prostředí, v zázemí si s tím hlavu nelámou a používá se jednorázové nádobí.

Na zasedání Valného shromáždění OSN se každoročně v září do New Yorku sjíždí zástupci všech 193 členských států. Projev, který tady v noci z úterý na středu středoevropského času prezident Petr Pavel přednese, považuje za ten nejdůležitější ve své kariéře.

„Ano, ladíme to do posledního detailu. Chci aby to bylo perfektní, dělá na tom cely tým lidí,“ přiznal lehkou nervozitu prezident.

ČTĚTE TAKÉ: Ztrácí Pavel moc? Šíří se spekulace o vlivu Koláře, Dobrovského a Vohralíkové

Naznačil také, že v zákulisí občas panuje chaos: „Mám pocit menší organizovanosti toho, co člověk kolem sebe vidí, ale to k tomu patří,“ uvedl.

Organizace celé návštěvy je velkým úkolem hlavně pro členy české Stálé mise při OSN. Pracuje tady devatenáct Čechů a vede je bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek: „Připravuje se to asi šest měsíců a je to hodně náročné, snažíme se aby byl český hlas v OSN slyšet,“ poznamenal.

Navíc i přesto, že jedním z hlavních témat summitu je udržitelnost a ochrana životního prostředí, používá se tady v zázemí jednorázové nádobí. Není sice plastové, ale papírové, i tak tady však kvůli přísným hygienickým standardům vznikají desítky kilogramů odpadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel v OSN vyzve k další podpoře Ukrajiny. Nedělám si iluze, ale každý krůček má smysl, řekl

Tagy:
New York chaos prezident politika ekologie Petr Pavel Zasedání OSN Jan Lipavský Jakub Kulhánek