Ztrácí Pavel moc? Šíří se spekulace o vlivu Koláře, Dobrovského a Vohralíkové

360° 18.9.2023

Půl roku po inauguraci prezidenta Petra Pavla se ve veřejném prostoru stále častěji objevují spekulace o tom, kdo je na Pražském hradě skutečným šéfem a kdo má na rozhodování hlavy státu největší moc. Web iDNES.cz s odvoláním na své zdroje dokonce uvedl, že Pavel se stoupajícím vlivem některých osob nemá sílu cokoliv udělat. Nejzásadnější roli zřejmě hraje prezidentův neoficiální poradce, diplomat a manažer v jedné osobě Petr Kolář. Čím dál větší slovo má mít také podnikatel Jan Dobrovský. Organizačně na Hradě vše zaštiťuje Pavlova kancléřka Jana Vohralíková.

„Jediný Kolář, který bude mít na Hradě nějaké slovo, bude protokolář,“ vtipkoval Petr Pavel letos v lednu během předvolební debaty v Českém rozhlasu. V poslední době se však zdá, že diplomat, který v minulosti sloužil jako velvyslanec v USA, Rusku, ve Švédsku a v Irsku, je na Hradě hlavním zákulisním hráčem.

„Neblaze se projevuje to, co bylo jasné od počátku. Petr Kolář má klíčový vliv a zdá se, že za personálními změnami, které proběhly na Hradě, stojí právě on. Je takovou šedou eminencí, jež se proplétá světem byznysu a politiky, přičemž není vůbec transparentní. Jsme svědky něčeho, co opravdu silně připomíná čistky,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlova administrativa je nejhorší v historii země. Kolář není transparentní, míní experti

Podle něj má Kolář v současnosti mnohem větší moc, než míval za prezidenta Miloše Zemana jeho externí poradce a lobbista Martin Nejedlý. Ostatně není žádným tajemstvím, že Kolář sehrál v Pavlově kandidatuře na Hrad velkou roli.

„Vracíme se do časů, kdy na Hradě vládnou nejmenovaní podnikatelé? S obzvláštní pozorností je třeba sledovat, jak se vyvíjí pozice ‚muže s kartičkou‘ – lobbisty Petra Koláře,“ varovala na sociálních sítích komentátorka webu Echo24 Lenka Zlámalová. I přes znepokojivé zprávy, které se objevují v médiích, Kolář svou důležitost v Pavlově okolí opakovaně bagatelizuje.

Pavel viděl Vohralíkovou 30 minut

Čím dál větší slovo má údajně také miliardář Jan Dobrovský – podnikatel, novinář, filantrop a syn disidenta Luboše Dobrovského, který později pracoval pro prezidenta Václava Havla. Po Pavlově boku se začal objevovat až v závěru prezidentské kampaně, což svědčí o tom, že ho Kolář protlačil do týmu budoucí hlavy státu na poslední chvíli.

Dobrovský se stal postupně členem Pavlova nejužšího okolí. Podle informací webu iDNES.cz to měl být právě on, kdo prosadil jako novou vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Janu Vohralíkovou, a to bez ohledu na to, že ji Pavel prý před nástupem do funkce viděl asi 30 minut.

O současné roli bývalé pražské zastupitelky, náměstkyně ministra informatiky a vedoucí Kanceláře Senátu spekuloval ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš: „Aniž bych nějak paní Vohralíkovou podceňoval, myslím, že je spíš nástrojem hradního mocenského boje.“

Expert kromě jiného připomněl kontroverzní působení Vohralíkové v Senátu. „Paní kancléřka nemá úplně čistý stůl. I její bývalí zaměstnanci se proti ní bouřili kvůli údajnému bossingu a šikaně,“ dodal Valeš. Vohralíková podle webu iDNES.cz po nástupu do své funkce v horní komoře Parlamentu vyměnila značnou část zaměstnanců, za které pak dosadila své lidi.

Zdá se, že k něčemu podobnému nyní dochází i na Pražském hradě. Doslova personální zemětřesení se odehrálo začátkem září, kdy v pozici ředitelky kabinetu hlavy státu skončila Linda Jozwiak Kopecká a mluvčí prezidenta Markéta Řeháková přišla o post ředitelky odboru komunikace Hradu.

Dlouho plánované „čistky“

Zdroje MF Dnes popsaly, že personální změny dlouhodobě tlačila právě Vohralíková. Ta sama však tvrdila, že v případě Řehákové bylo důvodem rozdělení pozic mluvčí a vedoucí komunikace velké množství agendy spojené s vysokým vytížením. Hrad současně oznámil, že Kopecká končí ve své funkci v návaznosti na uvažované změny, které souvisejí s jejím pracovním zařazením.

„Jde o vývojovou etapu a o normální proces, který souvisí s usazováním týmu. Nehledal bych v tom nic víc. Paní kancléřka s panem prezidentem všechny kroky konzultuje, pokud vím. Není to bez souhlasu prezidenta. Víc se k tomu nemůžu vyjadřovat,“ vysvětloval Kolář hradní turbulenci v rozhovoru pro deník Právo.

Vohralíková podle všeho naléhala na odstoupení i dalších lidí, které si Pavel na Hrad přivedl z prezidentské kampaně. Podle webu Seznam Zprávy by během podzimu měl skončit například šéf týmu hradních poradců Tomáš Richter, jenž sháněl peníze pro Pavlovu kampaň. Z pracovníků, kteří zbyli po Miloši Zemanovi, prý zůstali jen otevření kritici poměrů za bývalého prezidenta.

Web iDNES.cz na základě svých zdrojů dokonce tvrdí, že lidé, kteří Pavla doprovázeli během kampaně, prý prezidenta na možný plán Vohralíkové – vystrnadit od něj nejbližší okolí z dob kampaně – upozorňovali. Pavel měl uvést, že si údajná rizika uvědomuje, ale že se situací nemá sílu cokoliv udělat.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Vohralíkovou, aby se k výše zmíněným nařčením vyjádřila. „Personální věci nebudu ve veřejném prostoru komentovat. Nebylo by to fér a zároveň to nepovažuji za etické. S odstupem se k tomu ráda vyjádřím. Děkuji za pochopení,“ zmínila kancléřka ve své reakci.

Pokud se spekulace o účelových hradních „čistkách“ zakládají na pravdě, stále není jasné, proč Petr Pavel plánu odstranění svých blízkých spolupracovníků šest měsíců odolával a dal mu zelenou až začátkem září.

Tagy:
prezident politika Petr Pavel Petr Kolář lobbista Pražský hrad vliv moc Jan Dobrovský čistky Jana Vohralíková Markéta Řeháková