Chcete kočku? Musíte jí uzpůsobit váš domov, říká kočičí psycholožka

Chtěli byste si pořídit domácí zvíře, ale kvůli časové náročnosti v případě psa raději zajdete do prvního kočičího útulku v domnění, že to bude jednodušší? Pak byste měli vědět, že i když kočku nemusíte venčit nebo se s ní věnovat výcviku, snadné to s ní rozhodně není. Jako každé zvíře má i ona své potřeby a pokud je odbudete mávnutím ruky, může se to odrazit na jejím chování i na jejím zdraví.

Že se u psů vyskytují různé povahy a charakterové rysy je obecně známé. To samé se ale týká i králíků, potkanů nebo koček. Každé zvíře potřebuje individuální péči a to, co platí na kočku nebo morče od sousedů, nemusí platit ve vašem případě. Proto je důležité si před pořízením zvířete zjistit, co vlastně daný druh potřebuje, co vás s ním všechno čeká a kolik to bude stát. Mnohdy však lidé věnují větší pozornost výběru nového telefonu či hodinek než zvířecímu členu rodiny, a tak se plní útulky opuštěnými zvířaty a diskuzní fóra zoufalými majiteli.

„Kočka je skutečně stále vnímána jako méně náročný mazlíček, který se se vším snadno vyrovná a kromě potravy téměř nic nepotřebuje. Je to ale mýtus,“ upozorňuje kočičí psycholožka Kateřina Štiblická a radí – chcete si pořídit kočku? Pak si nejdřív projděte místo, kde bude žít. „Kočka totiž potřebuje doma prostor celý – tedy potřebuje ho využívat i vertikálně, do výšky, a tomu ho musíme uzpůsobit,“ upozorňuje Štiblická. Co by proto nemělo chybět?

  • Škrabadlo – ideálně větší, aby poskytlo kočce zároveň místo k odpočinku i ke hře. Zároveň by mělo být stabilní, aby se na kočku nepřevrátilo a nezpůsobilo jí zranění.
  • Vyvýšená místa – ať už je to knihovna, na kterou se dostane z jídelního stolu, nebo speciálně vyrobené poličky. Kočka potřebuje mít přehled, možnost mít situaci pod kontrolou přispívá k její pohodě.
  • Pelíšek či krabici stranou od lidí a hluku – stejně jako my, i kočky mají potřebu být samy. Některé více než jiné – proto je důležité myslet i na útočiště, kam se může kočka uchýlit v případě, že má všeho tak říkajíc plné zuby.
  • Hračky – ne všechny kočky ocení vymoženosti z obchodu, některým stačí obyčejná tkanička nebo zmačkaný papírek. Potřebují však, abyste si s nimi hráli, a to častěji než jednou za týden. Aktivní hrou se totiž nejen udržují v kondici, ale také procvičují své dovednosti a zároveň se tím utváří vztah s majitelem.
  • Záchod – dostatečně velký, pravidelně vynášený a čistý. Nestačí nasypat jednou za měsíc písek, kočky jsou čistotné a mohou mít problém na znečištěný záchod chodit. Je také důležité záchod pravidelně mýt – a to alespoň jednou týdně. Předejdete tak i nežádoucímu zápachu. Pamatujte – více koček znamená i více záchodů.
  • Krmení – kočky jsou šelmy a jako takové potřebují kvalitní krmivo. Vhodné jsou kvalitní masové konzervy – zcela nevhodné pak levné marketové granule, které obsahují maximum obilnin a minimum bílkovin. Důležitá je také čerstvá voda.
  • Přepravka – abyste mohli s kočkou manipulovat (např. kvůli návštěvě veterináře), je vhodné mít bytelnou a spolehlivou přepravku. Každá kočka snáší cestování jinak, a tak se může stát, že ve snaze ušetřit koupíte snadno otevíratelnou boudu, ze které vám kočka při první příležitosti uteče.
  • Veterinář – pokud si z útulku nepřivezete kastrovanou kočku, počítejte s náklady na tento chirurgický zákrok. Mrouskání totiž organismus kočky vysiluje a bude vysilovat do té doby, dokud nezabřezne. Pokud se nechcete stát množitelem, včasnou kastrací se můžete vyhnout např. zánětu dělohy, u kocourů pak velmi nepříjemnému značkování. Samozřejmostí je očkování, zbavení parazitů a další péče.

Pokud kočka nemá možnost, kam se může schovat před světem, trápí ji zažívání kvůli nevhodnému krmení nebo se nudí, může docházet ke stresu a ten se negativně projeví na jejím zdraví. Psychický stav je totiž u koček velmi úzce provázaný s tím fyzickým. Také se může začít projevovat jinak, než byste si přáli – například začne močit mimo záchod, ničit nábytek či jiné věci, nebo začne být agresivní. Je to její způsob, jak říct, že něco není v pořádku. Kočky totiž nemohou svolat rodinou radu a u stolu s hrnkem kávy si poklábosit o tom, že špinavý záchod a jedna deka coby pelech jim k životu skutečně nestačí.

Jak případné problémy řešit a jsou kočky skutečně mistryněmi ve schválnostech? Dočtete se ZDE.

Tagy: