Chcete se vyhnout nedoplatkům za energie? Podívejte se, jak se připravit na topnou sezónu

Cena energií trápí řadu Čechů už několik let.

Jednoduchý srovnávač cen elektřiny a plynu

Topná sezóna se naplno rozjede zhruba za dva měsíce. A spolu s ní mnoha domácnostem několikanásobně naroste spotřeba elektřiny a plynu. Aby vás při ročním vyúčtování nepřekvapily nepříjemné nedoplatky, stačí udělat několik základních kroků, díky kterým si výdaje za energie udržíte pod kontrolou.

Kdo ušetří nejvíce?

Nejvíce své výdaje mohou srazit domácnosti využívající vlastní zdroj vytápění, jako je plynový kotel nebo elektrický přímotop. Díky letošnímu poklesu cen lze náklady na vytápění snížit klidně o polovinu.

DÁLE ČTĚTE: Nebojte se žádat skutečně výhodnou nabídku, radí expert. Jak na dodavatele energií?

To se podařilo například paní Denise, která žije se svým přítelem v pronajatém bytě 2+kk v Olomouci. Pro vytápění a ohřev vody využívají plynový kotel. „Změnu dodavatele plynu jsme začali řešit ihned po nastěhování, protože zálohy byly na tak malý byt enormně vysoké, asi čtyři tisíce korun měsíčně,“ přibližuje nájemkyně svou zkušenost. „Udělali jsme si srovnání cen dodavatelů a zálohy za plyn se nám podařilo srazit o polovinu,“ vypočítává s tím, že za rok ušetří až 24 tisíc korun.

Kdo dříve jedná, ten více šetří

Během léta mnozí na spotřebu elektřiny ani plynu nemyslí. Právě léto je ale nejlepším obdobím, kdy změnu záloh nebo přechod k jinému dodavateli energií řešit, abyste ušetřili co nejvíce. U smluv sjednaných na dobu neurčitou bývá standardní výpovědní lhůta tři měsíce, takže pokud proces změny zahájíte až v říjnu či listopadu, poběží vám ve vrcholné topné sezóně původní, vysoká sazba.

Nově je srovnávač a sjednávač cen energií dostupný zdarma také na adrese www.cnn.iprima.cz/kalkulacka-energii.

Změnu řešte s předstihem i v případě, že máte uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Podívejte se na datum, kdy váš smluvní vztah končí. Vypovědět smlouvu byste měli nejpozději 20 dnů před jejím koncem, ale vše záleží na vašem dodavateli. Pokud tak včas neučiníte, smlouva se automaticky prodlužuje do dalšího období a k jejímu vypovězení se vážou různě vysoké sankce. Datum konce závazku je uvedeno kromě smlouvy také na faktuře.

Jak probíhá změna dodavatele?

Proces změny dodavatele energií je jednodušší, než si mnozí myslí. Stačí si pomocí online kalkulačky porovnat ceny různých dodavatelů na základě vašeho posledního vyúčtování. Ve chvíli, kdy si vyberete nejvýhodnější nabídku, stačí využít energetického poradce, který vás celým procesem změny provede a administrativní úkony vyřeší za vás. Zároveň vás upozorní na podmínky smlouvy a další potřebné informace. Nový dodavatel se pak postará o výpověď stávající smlouvy a vyřízení všech formalit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srovnávač nabídek energií vám vybere nejlepší tarif. Jak postupovat při změně dodavatele?

Tagy:
energie ekonomika topení plynový kotel produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje technická infrastruktura