Srovnávač nabídek energií vám vybere nejlepší tarif. Jak postupovat při změně dodavatele?

Pro změnu dodavatele je nejlepší doba

Jednoduchý srovnávač cen elektřiny a plynu

Letní měsíce před topnou sezónou jsou nejlepší dobou pro změnu dodavatele energií. K většímu přehledu může pomoci jednoduchý srovnávač nabídek, který najdete v článku. Přinášíme také návod, jak postupovat při přestupu k jiné dodavatelské společnosti. Co je na to všechno potřeba a jak se liší smlouva na dobu neurčitou a s fixací?

Přehledný srovnávač spustila CNN Prima NEWS ve spolupráci se společností encall. Každému zájemci o změnu dodavatele stačí pro orientační výpočet zadat pouze údaje, na co plyn či elektřinu využívá, a poštovní směrovací číslo kvůli distributorovi.

Pro detailnější přehled je samozřejmě nutné vyplnit více údajů. Pokud neznáte svou spotřebu, tak je nutné zadat, jak velkou nemovitost zhruba máte a jak vysoké platíte zálohy. V případě, že znáte svou spotřebu, tak stačí vyplnit danou hodnotu v kWh nebo MWh. Kromě toho je ale nutné zadat distribuční sazbu a jistič. Všechny tyto hodnoty se dají pohodlně zjistit z faktury, kterou lze do kalkulačky nahrát.

Nově je srovnávač a sjednávač cen energií dostupný zdarma také na adrese www.cnn.iprima.cz/kalkulacka-energii.

Jak ale postupovat dál? Pokud chcete změnit dodavatele, tak to zprvu může vypadat jako složitá a dlouhá anabáze. Ve skutečnosti to ale takový problém není. Energetický regulační úřad už od začátku roku eviduje přes sto tisíc případů, kdy lidé přešli k jinému dodavateli.

Nyní je totiž nejlepší doba pro změnu. V létě bývají ceny energií příznivější a obvyklé navyšování cen přichází s nástupem topné sezóny. Co ale všechno potřebujeme ke změně dodavatele? Nejprve je nutné znát vlastní smlouvu. Tedy zda máme zafixovanou cenu elektřiny na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. Od toho se totiž odvíjí výpovědní doba a také datum, kdy můžeme podat výpověď bez nutnosti zaplatit pokutu.

Výpověď ze smlouvy na dobu určitou

Zrušit smlouvu s fixací je složitější. Ve smlouvě či vyúčtování najdete termín konce závazku. Jedná se o důležitý údaj, protože právě k tomuto datu je potřeba smlouvu vypovědět. A to alespoň 20 dní před koncem termínu. Pokud tak neučiníte, dodavatel vám smlouvu automaticky prodlouží.

Klienti také mohou odejít v případě, pokud dodavatel informuje zákazníky o změně ceny. Podle energetického zákona to může udělat nejpozději 30 dnů před zdražením. Lidé poté mohou smlouvu vypovědět nejpozději deset dnů před avizovanou změnou. Pokud dodavatel změnu neohlásí, tak je cena pro zákazníka neplatná.

Možností je také smlouvu předčasně ukončit. Dodavatelé si ale tento případ hlídají a ve smlouvách bývají obsažené peněžní sankce za předčasné vypovězení. Společnosti si mohou účtovat jak pevné částky v řádech tisíců korun, tak procenta ze zbývajících záloh. V některých případech se to ale může přesto vyplatit. A to v případě, že platíte vysoké zálohy kvůli nevýhodné ceně energií. Případnou sankci si je ale nutné předem zjistit.

Výpověď ze smlouvy na dobu neurčitou

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, tak můžete výpověď podat bez sankce okamžitě. Je nutné ale počítat s výpovědní dobou tří měsíců od prvního dne nového měsíce. Někteří dodavatelé mohou mít ale tuto dobu kratší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích. Bartoš stavební řízení hájí

Po výběru nového dodavatele je poté nejjednodušší mu udělit plnou moc k přepisu. Veškerá administrativa tak bude na společnosti, která přechod dodavatele zajistí za vás. Nový dodavatel by vás měl informovat o zahájení dodávky elektřiny. Také vám pošle předpis záloh. V tento moment je dobré si zrušit staré trvalé příkazy a nastavit si nové platby.

Energetický regulační úřad ale varuje, že je nutné dávat pozor, komu plnou moc dáváte. Vždy je lepší vybírat z osvědčených a bezproblémových firem.

Tagy: