Staňte se policistou aneb hrdinou každý den: K Policii ČR se žádost o práci píše rukou

  • Téma: Kariéra
  • Komerční sdělení
  • Michaela Rulíšková
  • 28. listopadu 2022 14:49

Police České republiky stále nabírá. Navzdory propouštění ve státní správě stavy policejního aparátu plné ani nejsou. Ovšem přijímací řízení trvá obvykle tři měsíce a mezi vstupní podmínky patří i fyzické testy nebo psychotesty. Uchazeč musí být připravený i na absolvování roční základní policejní přípravy.

„V policejní škole tě všechno naučíme – a už za to dostaneš zaplaceno,“ láká nové adepty policejní promo video. Automaticky nabízí i šest týdnů dovolené. V rámci výuky se student zaměřuje především na bezpečnostně-právní činnost.

Není pravda, že u policie získá místo jen člověk s minimálně středoškolským vzděláním. Pracovní pozice existují i pro vyučené.

Vše začíná klasickým podáním žádosti. Policie preferuje jednoduchý, ideálně rukou psaný dokument. Další krok je stejný jako většiny přijímacích řízení: Pohovor s personalistou a předložení osobních dokladů včetně těch o nejvyšším dosaženém vzdělání. Až pak zájemce o práci píše životopis. Dobré je mít připravený i rodný list, doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání nebo výpis ze zdravotní dokumentace od obvodního lékaře.

„Zájemce o přijetí je požádán o předložení čestného prohlášení o tom, že uchazeč není členem politické strany nebo politického hnutí a že nevykonává živnostenskou nebo jinou výdělečnou činnost a není členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob, které vykonávají podnikatelskou činnost,“ vysvětlují informační internetové stránky.

Nový pokus je možný až za dva roky

V průběhu řízení uchazeč absolvuje psychologické vyšetření nebo prověrku tělesné zdatnosti. Pokud zájemce o práci nezvládne test osobnostních předpokladů potřebných pro výkon služby, může ale další psychologické vyšetření absolvovat až za dva roky.

Fyzické testy se skládají ze čtyř částí: Člunkového běhu, běhu na jeden kilometr, celomotorického testu a cvičení kliků. Nezbytnou součástí je i vyšetření zaměřené na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek.

Cílem letošní kampaně je získat 5,5 tisíce nových příslušníků sboru. Pro Interview Plus Simona Hrubá, vedoucí personálního odboru Policejního prezidia ČR, před časem uvedla: „Největší nedostatek a personální podstavy jsou v rámci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, krajského ředitelství policie Středočeského - tam stále poptáváme specialisty z IT oborů. Na druhou stranu každý policista, který rozšíří naše řady, tak bude pro nás posilou a věřím dál v jeho profesní růst,“ uzavřela Hrubá.

Tagy:
policie Česko Praha Policie České republiky Policejní prezidium České republiky
Sdílejte článek Facebook Twitter