Potyčka při soudu s Peterkovou? Na vině je covid, justiční stráž nepochybila, říká Blažek

Pavel Blažek (ODS)

Podporovatelé Peterkové vyrazili dveře soudní síně

Chování davu v budově pražského městského soudu ukazuje, že covidové období má hlubší důsledky. Na sociálních sítích to uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Odvolací senát musel v úterý přerušit jednání v případu Jany Peterkové, která čelila obžalobě za šíření poplašné zprávy během koronavirové pandemie. Podporovatelé Peterkové vylomili dveře do soudní síně a zasahovat musela policie i justiční stráž. Té Blažek posléze za zvládnutí situace poděkoval. Peterkové soud nakonec uložil dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou.

„Chování davu u soudu ukazuje, že covidové období má kromě zdravotních ještě jiné – hlubší a negativní důsledky. Uzavřeni v domácnostech jsme ztratili schopnost navzájem mluvit a ještě více podléháme neosobním sociálním sítím a vášním,“ uvedl Blažek na svém Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Peterková dostala podmínku. Její podporovatelé vyrazili dveře soudní síně, strhla se potyčka

Podle Blažka si část českých občanů navykla, že i když nechodí do práce, tak je zaplatí stát. „To je podle mě i hlavní příčinou dnešního nedobrého stavu společnosti,“ dodal člen vlády.

Resort spravedlnosti vzápětí potvrdil, že Blažek již incident probíral s generálním ředitelem Vězeňské služby Simonem Michailidisem i předsedkyní soudu Jaroslavou Pokornou, aby se něco takového již neopakovalo. „Zatím není známo žádné pochybení justiční stráže. Té ministr Pavel Blažek děkuje za zvládnutí situace,“ stojí také v prohlášení ministerstva spravedlnosti.

Odvolací senát musel v úterý přerušit jednání v případu bývalé novinářky Jany Peterkové obžalované ze šíření poplašné zprávy. Na pražský městský soud dorazily desítky jejích podporovatelů, kteří v průběhu slyšení vylomili dveře do soudní síně. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) upozornil, že dav výtržníků kromě jiného vykřikoval hesla jako „Zákon jsme my“.

„Násilně narušili jednání soudu s Janou Peterkovou souzenou za šíření poplašné zprávy. Ne, nikdo z nás není zákon a nikdo z nás není nad zákonem. Podobné excesy ukazují, jak blízko je od lživého nebo nenávistného slova k násilnému činu,“ sdělil vicepremiér na Twitteru.

Prvoinstanční soud uložil v únoru Peterkové za šíření poplašné zprávy dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Odvolací soud tento verdikt v úterý potvrdil. Rozsudek už je pravomocný.

Tagy:
policie Policie ČR ministerstvo spravedlnosti ODS Městský soud v Praze soud soudy výtržnictví koronavirus COVID-19 Pavel Blažek Jana Peterková Vězeňská služba České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky justiční stráž