Na ekofarmě v Krušných horách utýrali 300 krav. Odsouzený manažer verdikt justice odmítá

Chovatelé utýrali přes 300 kusů dobytka.

Chovatelé utýrali stovky krav

Krajský soud v Ústí nad Labem ve čtvrtek vpodvečer potrestal nepodmíněnými tresty dva chovatele, kteří podle rozsudku způsobili smrt více než 300 kusů dobytka na ekofarmě v Měděnci na Chomutovsku. Podle rozsudku si má jednatel ekofarmy František H. odsedět pět let a bývalý ředitel Antonín H. celkem sedm let vězení. Ekofarma musí zaplatit pokutu pět milionů korun.

„Exces trval jeden a půl roku. Oběťmi procesu byla živá zvířata. Docházelo k poškozování zdraví těchto tvorů, o které se měli lidé a tato společnost starat,“ uvedl v rozsudku soudce Ondřej Peřich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pacientovi brala kyslíkovou masku a dusila ho igelitem. Holka je nemocná, zněla obhajoba

Na ekofarmě v Měděnci na Chomutovsku podle obžaloby trpěli hladem a žízní krávy, býci i jalovice. To ostatně u soudu potvrdil i soudní znalec. „Byly zjištěny naprosto zásadní nedostatky ve výživě zvířat a v ošetřovatelské péči, tím byla zvířata vystavována nevhodnému prostředí, nedostatečné výživě, nadměrným bolestem, sociálnímu stresu,“ uvedl znalec Luděk Stádník.

Exředitel ekofarmy Antonín H. se hlavního líčení u soudu nezúčastnil. „Je to nespravedlivé, nebylo to řádně prošetřeno,“ odmítal nařčení jednatel František H. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pachatel zabil puškou psa v sousední zahradě. Reportéři mluvili s hlavním podezřelým

Tagy: