Chovateli z New Yorku zabavili obřího aligátora Alberta. Slepý plaz měl v domě i bazének

Aligátor Albert

Muž v New Yorku měl jako mazlíčka obřího aligátora

Hodně neobvyklého mazlíčka měl muž ze severní části státu New York. V domě choval více než třímetrového aligátora Alberta. Plaz, který vážil přes 300 kilogramů, měl ve svém přístavku i vlastní bazén. Úřady nicméně rozhodly, že ho muž chová nelegálně a zvíře zabavily, informoval web americké CNN.

Ve středu zabavili vládní strážci přírody v domě v Hamburgu ve státě New York obřího aligátora. Zhruba 30letý plaz obýval přístavek, ve kterém měl i svůj vlastní bazén, popsali na Facebooku. Chovatel Tony Cavallaro navíc veřejnosti údajně umožňoval, aby si s Albertem, jak aligátora pojmenoval, ve vodě zaplavala.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavý útok aligátora na Floridě: Mohutný predátor se rybáři zakousl do ruky

„Jsem Albertův táta, to je všechno. Pro všechny je jako rodina,“ popsal Cavallaro pro web CNN. Podle úřadů ho ale choval nelegálně. Licence, která muži umožňovala aligátora vlastnit, vypršela už v roce 2021, a ministerstvo ochrany životního prostředí mu ji přes jeho žádost neobnovilo. „I kdyby měl majitel patřičnou licenci, veřejný kontakt se zvířetem je zakázán,“ uvedly úřady.

Podle nich je více než třísetkilový aligátor slepý a trpí celou řadou zdravotních komplikací, včetně problémů s páteří. Podle majitele jsou Albertovy problémy spojeny s jeho vysokým věkem i druhem – u aligátorů se často rozvíjí šedý zákal. „Vždy měl problémy s očima,“ řekl Cavallaro serveru The New York Times. Nyní je aligátor v péči licencovaných ošetřovatelů.

On March 13, Environmental Conservation Police Officers (ECOs) successfully seized an 11-foot, 750-pound alligator that...

Posted by NYS Department of Environmental Conservation on Friday, March 15, 2024

Cavallaro koupil Alberta na výstavě plazů v Columbusu v roce 1990. Podle svých slov měl pro plazy vždy slabost – v jednu chvíli jich vlastnil více než sto. Před 16 lety se vzdal posledního hada a od té doby už měl jen Alberta, ke kterému se prý vždy choval jako k dítěti. „Doufám, že ho dostanu zpět, to je vše,“ nechal se slyšet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pes na Liberecku běžící za autem způsobil poprask. Týrání zvířat, zuří ochránci kvůli videu

Tagy: